Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ata dentara – un zambet frumos in 9 pasi simpli!

12 februarie 2012
Share

Beneficiul comun al atei dentare, antioxidantilor si sportului in aer liber este prelungirea duratei de viata! Studiile cercetatorilor in domeniul stomatologic au dezvaluit ca utilizarea frecventa a atei dentare creste durata de viata cu pana la 6 ani, diminuand riscul afectiunilor cardiovasculare cauzate si de infectiile gingivale.

„Mai multa preventie, mai putina interventie!” este sfatul pe care il oferim cel mai des, astfel incat pacientii sa nu dezvolte afectiuni dentare grave. Respectarea catorva pasi simpli in pastrarea igienei orale asigura sanatatea orala mai mult timp.

De ce trebuie sa folosim ata dentara?

Ata dentara indeparteaza aproximativ 40% din placa dentara si resturile de mancare care se lipesc pe dinti si intre dinti sau pe gingii, si controleaza respiratia urat mirositoare (halitoza). De asemenea, ajuta la indepartarea particulelor greu accesibile dintre dinti care, combinate cu bacteriile, pot cauza placa dentara si tartru.

Ata dentara, complementara periajului dintilor

Periajul dentar nu este suficient pentru a inlatura placa bacteriana, deoarece bacteriile sunt asezate si in partile laterale ale dintilor unde periuta nu poate ajunge, doar ata dentara. Se recomanda folosirea acesteia cel putin o data pe zi, alaturi de apa de gura, dar mai ales inainte de culcare.

Cum folosim ata dentara?

Acest procedeu este unul extrem de facil pentru oricine:

1.      Desfaceti aproximativ 30-40 cm lungime de ata dentara;

2.      Capetele bucatii de ata dentara rupta se infasoara pe degetul aratator de la ambele maini. Intre degete se lasa aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru aplicarea procedeului intre dinti;

3.      Pentru a introduce ata dentara intre dintii de sus, impingeti-o usor cu ajutorul degetelor, alternativ, folosind o miscare de zig-zag. Folositi degetele aratatoare pentru a introduce ata intinsa intre dintii de jos, si degetele mari pentru dintii de sus;

4.      Deplasati cu atentie ata in sus si in jos in spatiul dintre dinti. Asigurati-va ca ata dentara aluneca pe intreg spatiul interdentar, astfel incat sa curate si zona dintre dinte si gingie. Curbati ata dentara la baza fiecarui dinte, in forma literei C;

5.      Nu bruscati gingiile, pentru ca riscati sa le raniti si nu frictionati dintii cu ata dentara. Mentineti intotdeauna ata incordata pe suprafata dintelui. Nu faceti acelasi lucru si pe gingie, deoarece ata dentara se foloseste doar pentru dinti;

6.      Scoateti usor ata dintre dinti;

7.      Desfaceti o bucata mica de ata dentara nefolosita de pe unul dintre degetele aratatoare. Portiunea utilizata pentru curatare va fi infasurata pe celalalt deget, astfel incat sa ramana libera o bucata de ata dentara nefolosita. Cu aceasta, repetati procedura de igienizare la urmatoarea pereche de dinti;

8.      Repetati aceste etape pentru a curata spatiile dintre toti dintii, inclusiv dintii din spate;

9.      Clatiti-va bine cu apa pentru a elimina reziduurile alimentare. Este foarte posibil ca prima data cand folositi ata dentara gingiile sa sangereze. Acest lucru va inceta in cateva zile. Daca persista, consultati medicul dentist.

Ce fel de ata dentara este recomandata?

Ata dentara este realizata din doua materiale: nailon si PTFE (monofilament). Prima varianta este compusa din mai multe fire de nailon si se poate rupe sau desface imediat, mai ales in spatiile dintre doi dinti foarte apropiati. Ata PTFE aluneca mai usor intre dinti, chiar si in spatiile mici, fiind imposibil de desfacut. Cu toate acestea, ata dentara din nailon poate fi cerata, fiind mai eficienta, deoarece aluneca mai usor pe suprafata dintilor. Ata ceruita este recomandata mai ales pentru dintii „inghesuiti”, alunecand mai bine.

Super-ata dentara, indicata persoanelor cu spatieri dentare

De asemenea, acest procedeu devine mai placut daca pacientii opteaza pentru ata dentara cu diverse arome (scortisoara, mentol etc.). Persoanele care prezinta spatieri dentare ar trebui sa utilizeze cu incredere superfloss-ul sau super-ata dentara. Aceasta se deosebeste de cea obisnuita prin faptul ca intre extremitati se afla o zona ingrosata de consistenta unui burete.

Folosirea mijloacelor auxiliare (ata dentara, apa de gura, periute interdentare) fac ca procesul de igiena orala sa fie complet. Astfel, pacientii se pot bucura de o dantura sanatoasa si de un zambet frumos.

Dr. Alice Gavrilescu,

Medic stomatolog,

Clinica stomatologica DENT ESTET,

Tel: 0744 60 20 20

www.dentestet.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.