Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Aminotransferaza

13 decembrie 2010
Share

Enzima care accelereaza transferul unei grupari amino de la un acid aminat la un acid cetonic.
Utilizare in scop diagnostic. Doua transaminaze prezinta un interes clinic.
– Alanin-aminotransferaza (ALT, ALAT, sau SGPT Serum Glutamopyruvate Transferase) este prezenta mai ales in ficat si in rinichi. Nivelul sau creste in caz de distrugere a celulelor ficatului – mai ales in cursul unei hepatite virale, inainte de aparitia icterului – uneori in masura foarte mare; acest nivel mai creste, insa in proportii mai mici, in cursul altor boli ale ficatului (cancer, ciroza, hepatita toxica cauzata de tetraclorura de carbon, de exemplu, obstructia biliara etc.) si in cursul infarctului de miocard.
– Aspartat-aminotransferaza (AST, ASAT sau SGOT Serum Glutamooxaloacetate). Transaminanzele se afla, in principal, in celulele muschilor striati, ale ficatului si in globulele rosii. Nivelul ei creste in caz de distrugere a celulelor, in particular in caz de infarct al miocardului si de miopatie. In caz de distrugere a celulelor ficatului, nivelul sangvin de AST creste mai putin decat cel al ALT.
Sinonim: transaminaza.

Nota pentru articolul «Aminotransferaza»:1.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate