Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Alopecie

21 septembrie 2010
Share

Alopecia se manifesta prin pierderea parului de la nivelul intregului corp. Cea mai frecventa forma de alopecie este calvitia de tip masculin (hipocratica). Acest tip de alopecie are caracter ereditar si, de regula, afecteaza barbatii. Alopecia congenitala este o forma care poate fi cauzata de absenta radacinii firului de par sau de o anomalie a tijei (partea vizibila a parului), ce are drept rezultat ruperea firului de par. O alta forma este calvitia partiala, manifestata prin caderea unei insemnate portiuni de par de pe scalp.
Ca urmare a diferitelor forme de stres (interventie chirurgicala, febra ridicata etc.), parul poate sa cada dupa o anumita perioada.
Alopecia localizata apare in urma unei leziuni definitive a pielii (arsura sau radioterapie). O alta cauza este reprezentata de traumatismele cronice de la radacina firului de par. De asemenea, o infectie a tegumentului, un lichen plan, lupusul eritematos etc. pot fi responsabile de caderea parului. Pielea din zona respectiva are un aspect anormal. Pelada se caracterizeaza prin placi netede de piele, iar pelada cu calvitie totala este o forma rar intalnita.

#tags   \