Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Afectiunile mucoasei bucale: herpesul

6 mai 2010
Share

Vom prezenta un alt grup de afectiuni ale mucoasei bucale: stomatitele veziculoase (herpesul, Zona Zoster). Acestea sunt caracterizate prin aparitia unor vezicule pline de lichid.

Herpesul se remarca printr-o eruptie de vezicule (5-6) grupate in buchet, localizate in special in zonele dintre: mucoasa si tegument, buze, comisura bucala (coltul gurii), nari, pleoape etc. Veziculele pot aparea in cursul unor boli infectioase ca: pneumonie, meningita, hepatita, gripa, insolatie, vaccinari.

Clasificarea herpesului
:
Herpes simptomatic – urmare a unor iritatii cronice dentare; Herpes traumatic – dupa extractii dentare; Herpes catamenial – in perioada ciclului; Herpes actinic – determinat de radiatiile solare. Herpesul debuteaza printr-o senzatie de arsura si mancarime, dupa care in cateva ore apare o pata rosie urmata de eruptie de vezicule mici, grupate in buchet cu un continut citrin. Mucoasele veziculele se sparg repede, in decurs de 24-48 ore, lasand in loc eroziuni inconjurate de o aureola rosie. Vindecarea se produce spontan in 10-15 zile, daca nu survine o suprainfectie bacteriana. Prin infectare secundara, veziculele se incarca cu puroi si vindecarea este intarziata. Ulterior primei infectii, herpesul poate recidiva cu eruptii herpetiforme, avand adesea aceeasi localizare, la intervale mari de timp sau scurte. Recidivele de herpes localizat apar in special la persoanele cu deficiente imunitare, fiind declansate de conditii variate (ciclu menstrual, sarcina, emotii, eforturi fizice, tulburari gastro-intestinale, viroze respiratorii). Herpesul recidivant (forma catameniala) este o manifestare frecventa si banala.
Cand leziunile herpetice sunt localizate pe mucoasa bucala se va face gargara si spalaturi largi bucale cu ceai de musetel sau cu solutii antiseptice slabe, indepartarea depozitelor moi cu tampoane de vata, urmata de badijonare cu solutie alcoolica de violet de gentiana sau albastru de metilen. In herpesul suprainfectat se aplica unguente cu antibiotice. In formele recidivante se recomanda vaccinul antiherpetic.
Herpesul Zoster apare de obicei la adulti si la varstnici (foarte rar la copii). Acesta se manifesta printr-o eruptie veziculara cutanata sau mucoasa pe un fond eritematos, de-a lungul traiectului uneia dintre cele 3 ramuri ale nervului trigemen – nervul mandibular, nervul maxilar si nervul oftalmic.
Zona Zoster confera imunitate individuala in timp, recidivele fiind foarte rare. Pacientul prezinta o stare generala alterata manifestata prin oboseala, febra, cefalee, tulburari gastro-intestinale. Local bolnavul acuza senzatie de arsura, usturime, intepaturi si durere pe traiectul nervului pe care va aparea eruptia. Dupa 3-5 zile eruptia apare sub forma de macule rosii infiltrate care se transforma apoi in vezicule cu continut clar. Eruptia este insotita de o durere extrem de puternica. Pe tegumente, dupa 3-5 zile, veziculele se usuca si se transforma in cruste care cad in 10-15 zile, dupa vindecare ramanand mici cicatrici. La nivelul mucoaselor veziculele se ulcereaza intr-un timp scurt si se vindeca fara a lasa cicatrice.
Herpesul Zoster pe traiectul nervului maxilar are 2 localizari: cutanata si mucoasa.
Eruptia cutanata se remarca in zona suborbitara (sub ochi), la nivelul obrazului (zona geniana) si la nivelul nasului. Eruptia mucoasa cuprinde: palatul (cerul gurii), fundul de sac vestibular, zona molarilor de minte – la nivelul amigdalelor.
Herpesul Zoster pe traiectul nervului mandibular prezinta aceleasi 2 localizari: cutanata si mucoasa. Pe traiectul acestor 2 nervi ulceratiile sunt dureroase, determinand tulburari in masticatie, tulburari ale gustului, hipersalivatie, respiratie urat mirositoare.
Herpesul Zoster pe traiectul nervului oftalmic reprezinta forma cea mai grava. Eruptia se localizeaza la nivelul fruntii, pleoapei superioare, pe conjunctiva si cornee. De urgenta trebuie mers la medicul oftalmolog pentru stabilirea planului de tratament. Tratamentul herpesului Zoster la nivelul mucoasei bucale se instituie de catre medicul stomatolog prin aplicatii de pudra cu talc sulfamidat 10%, mentolat 1%, mixturi, paste cu antibiotic ce se aplica local. Se recomanda igiena bucala desavarsita prin spalaturi cu solutii antiseptice, iar in formele cu dureri foarte mari, infiltratii zilnice cu anestezice pe traseul nervos, sau chiar roentgenterapie.

Dr. Edith Porfireanu,
Medic stomatolog

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.