Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

7 cauze frecvente ale osteoartritei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
11 august 2016
Share

Osteoartrita este reprezentata de inflamatia aparuta atunci cand cartilajul de sustinere a articulatiilor se deterioreaza. Cartilajul sanatos permite mobilitatea corecta a  articulatiilor. Cand acesta este afectat, oasele care alcatuiesc articulatia se freaca unul de celalalt atunci cand va miscati. Frecarea oaselor duce la aparitia inflamatiei, durerii si a rigiditatii.

 Iata care sunt cele 7 cauze frecvente ale osteoartritei:

1. Varsta

Artrita este o afectiune foarte raspandita in randul varstnicilor, in special dupa varsta de 60-70 de ani. Cu toate acestea, osteoartrita poate sa apara la orice varsta. In cazul adultilor tineri, osteoartrita apare in special dupa un traumatism si se manifesta prin rigiditate matinala a articulatiei, durere intensa, articulatii sensibile si limitarea miscarilor.

2. Cauze genetice

Persoanele care au in familie rude ce sufera de osteoartrita (parinti, bunici, frati sau surori) au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala. Daca aveti dureri ale articulatiilor, intrebati membrii familiei daca prezinta aceleasi simptome, inainte de a consulta un medic. Diagnosticarea osteoartritei se face atat cu ajutorul examenului fizic, cat si cu al datelor istoricului familial si personal.

3. Sexul

Sexul feminin este mai predispus, comparativ cu cel masculin, in special dupa varsta de 55 de ani.

4. Traumatismele sportive

Traumatismele sportive pot cauza aparitia osteoartritei la orice varsta. Cele mai frecvente accidentari includ dislocarea articulatiei, ruptura cartilajului sau leziunile ligamentelor.

5. Locul de munca

Meseria pe care o aveti poate duce la osteoartrita, in unele cazuri. Incordarea si tensiunile de la nivelul articulatiilor pot duce la deteriorarea prematura a cartilajului. Persoanele care efectueaza munca fizica grea sau care urca scari timp de mai multe ore zilnic tind sa dezvolte simptome ale osteoartritei, precum durere si rigiditate ale articulatiilor. In acest caz, articulatiile mainilor, genunchilor si soldurilor sunt cele mai afectate de osteoartrita.

6. Obezitatea

artrita secundaraDesi osteoartrita afecteaza persoanele de toate varstele, indiferent de sex, riscul este mult mai mare la cele obeze. Greutatea corporala excesiva aduce o tensiune in plus la nivelul articulatiilor, in special la cele de la nivelul genunchilor, soldurilor si ale spatelui. Kilogramele in plus pot, de asemenea, sa afecteze cartilajul, proces care duce in final la osteoartrita. Este necesar sa reduceti greutatea corporala, indiferent de numarul de kilograme pe care le aveti de pierdut, pentru a preveni aceasta afectiune. Chiar si doar cateva kilograme pierdute pot imbunatati sanatatea articulatiilor. Discutati cu medicul si cautati sprijin in familie pentru a avea succes in lupta cu kilogramele in plus.

7. Prezenta altor afectiuni

Osteoartrita se poate agrava daca aveti anumite afectiuni ce implica sangerarea in vecinatatea unei articulatii. Persoanele ce sufera de hemofilie sau de necroza avasculara (blocaj la nivelul fluxului sanguin) pot avea anumite simptome asociate cu osteoartrita.

In plus, aveti un risc mai mare de osteoartrita daca suferiti de guta (inflamatia articulatiilor) sau de artrita reumatoida (boala autoimuna).

Osteoartrita este o afectiune cronica si progresiva. Nu exista un tratament pentru aceasta, insa exista mai multe metode prin care simptomele pot fi ameliorate, mentinand mobilitatea articulatiilor. Consultati un medic pentru a beneficia de cel mai bun tratament medical, individualizat.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.