Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

5 pasi pentru o detoxifiere corecta

8 martie 2013
Share

Detoxifierea de primavara are efecte deosebit de benefice asupra organismului, supus in perioada anotimpului rece unei alimentatii care contine multe grasimi, proteine animale si glucide (zaharuri), asociata cu lipsa miscarii si absenta zilelor insorite.

Primavara este cel mai bun moment pentru a incepe o cura de detoxifiere, pe de o parte pentru ca piata abunda in legume si zarzavaturi proaspete: urzici, stevie, spanac, loboda, leurda, un adevarat izvor de sanatate, gratie cantitatii mari de vitamine, minerale si antioxidanti. Pe alta parte, pentru ca putem face miscare in aer liber, ceea ce ne relaxeaza, ne face mai tonici si mai binedispusi. Va prezentam cei 5 pasi simpli pentru purificarea completa si corecta a organismului. 

Pe toata perioada detoxifierii este bine sa consumam aproximativ 3 cani de ceai de urzica/papadie pe zi, sau ceai alb, verde, pu-erh care, pe langa actiunea detoxifianta, diuretic-depurativa, sunt si antioxidante de exceptie. Ajuta la reglarea tranzitului intestinal, a valorile glicemiei si colesterolului, sunt vitaminizante si remineralizante, tonice la nivel fizic si psihic.

 

1. Alimentatia sanatoasa, cat mai putin prelucrata termic

In dieta de detoxifiere accentul se pune pe toate legumele si zarzavaturile pe care primavara ni le pune cu generozitate la dispozitie, consumate ca atare, in stare proaspata, sau fierte usor la aburi: urzici (salata, piure, suc proaspat, ceai) – care au actiune diuretic-depurativa si sunt bogate in vitamine si minerale; spanac (contine calciu, fier, acid folic, vitaminele A, C, B, K si E) – creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, combate anemia; stevie (piure, bogata in vitamine din grupul B si C, calciu, magneziu, fier si potasiu) – are efecte purgative si de reglare a activitatii inimii; loboda (supe si ciorbe) – abunda in vitaminele E si K; leurda (are potasiu, magneziu, calciu) – cu efect tonic cardiac si stimuleaza sistemul imunitar; salata verde (drenor hepatic, reechilibrant nervos).

 

2. Pentru o detoxifiere corecta, renuntati la excese

Ideal ar fi sa renuntati definitiv la stilul de viata dezechilibrat, plin de excese, care implica obiceiuri nocive: alimentele procesate, mancarea tip fast-food, dulciurile concentrate, excesul de alcool, fumatul, bauturile energizante si carbogazoase din comert.

 

3. Pentru purificarea organismului, faceti zilnic efort fizic

Ne putem considera sanatosi fizic, dar si psihic, daca facem zilnic miscare, fie ca ne plimbam, alergam in parc, facem gimnastica, stretching sau Pilates. Cele 30 de minute de efort fizic, cel putin de de doua ori pe saptamana, pot face minuni.   

 

4. Pentru o detoxifiere completa apelati la fibre – imbunatatesc digestia

Foarte eficiente in curele de detoxifiere sunt si fibrele, asigurand un sistem digestiv sanatos. Odata ajunse in intestin, formeaza o substanta gelatinoasa care absoarbe substantele toxice si le elimina, usurand tranzitul intestinal. Totodata, fibrele ajuta la mentinerea colesterolului in limitele normale, contribuind astfel la diminuarea riscului de boli cardiovasculare.      

 

5. In dieta de detoxifiere sunt utile plantele cu actiune diuretica

In timpul detoxifierii, este bine sa folosim plante care imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, accelereaza metabolismul si elimina efectele stresului.

Sunt indicate:

  • Plante pentru detoxifierea ficatului: papadie, rozmarin, salvie, anghinare, musetel, rostopasca, armurariu, cicoare si gentiana.
  • Plante cu efect laxativ: soc, senna, seminte de in, de mustar alb, musetel.
  • Plante cu actiune diuretica: merisor, coada-calului, frunze de mesteacan, de ienupar, papadie, urzici.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Clinica MEDAS de Medicina Naturista si Complementara

http://drconstantinaruxandra.blogspot.ro   

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.