Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tranzit esogastroduodenal

13 decembrie 2010
Share

Examen radiologic al partii superioare a tubului digestiv (esofag, stomac si duoden). Tranzitul esogastroduodenal (T.E.G.D.) este foarte des inlocuit cu fibroscopia gastrica. Aceasta ultima tehnica este, in fapt, o tehnica directa (vederea suprafetei mucoasei) si are, in plus, avantajul de a permite prelevari de mucoasa digestiva (biopsie) pentru a le examina la microscop. Totusi, tranzitul esogastroduodenal ramane indicat atunci cand fibroscopia este imposibila din cauza unei ingustari de netrecut cu tubul optic, atunci cand se cauta o compresie exterioara sau cand este nevoie de documente radiologice in vederea unei operatii.

Pregatire si desfasurare – Pacientul trebuie sa fie pregatit de cel putin 8 ore. El trebuie sa nu fi suferit un alt examen cu barita si sa nu fi fumat in ultimele 4-6 zile. El absoarbe barita (continutul unui pahar), substanta groasa, opaca la radiatiile X. Examenul comporta un studiu dinamic, care consta in urmarirea pe un ecran de radioscopie, si un studiu static, care consta in luarea de clisee radiografice la intervale regulate. Poate fi necesar sa se comprime abdomenul cu un balon de material plastic pentru a obtine imagini mai bune. Mai este posibil sa se injecteze un produs antispasmodic destinat sa micsoreze contractiile stomacului. La sfarsitul examenului, care dureaza in jur de 30 minute, medicul basculeaza masa de radiologie astfel incat capul pacientului sa se gaseasca mai jos decat picioarele sale, pentru a verifica faptul ca nu exista un reflux de barita din stomac spre esofag, ceea ce ar pune in evidenta o hernie hiatala.

Contraindicatii si efecte secundare – Tranzitul esogastroduodenal este un examen contraindicat la femeile gravide. Dupa examen, pacientul poate sa-si reia imediat activitatile si alimentatia normala. In zilele urmatoare, fecalele vor avea o culoare albicioasa din cauza eliminarii de barita.