Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Stafilococie

13 decembrie 2010
Share

Infectie cu stafilococ, bacterie Gram pozitiva.
Stafilococii sunt prezenti in aer, in apa si pe toate suprafetele; omul ii gazduieste in fosele nazale, intestin, glandele sudoripare si pe piele. Stafilococul este un germene piogen (capabil sa provoace formarea puroiului). Specia cel mai des responsabila de infectii este Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu.
Infectiile cu stafilococ pot fi contagioase si se transmit direct (prin contact cu focarele cutanate infectate) sau indirect (prin intermediul mainilor). Ele sunt favorizate de alcoolism, de denutritie, de diabetul zaharat, de o stare de debilizare care urmeaza unei interventii chirurgicale, de introducerea in organism a unui corp strain (proteza, ac de injectie) si apar cel mai frecvent la copiii mici si la persoanele foarte in varsta. Stafilococul este adesea cauza unor infectii nozocomiale (intraspitalicesti). Exista doua tipuri de stafilococie, supurativa si nesupurativa.

Stafilococia supurativa – Este o infectie cu stafilococ care antreneaza formarea unei colectii purulente.
Pot fi atinse diferite tesuturi, mai ales pielea si mucoasele. Infectia ia, in functie de tesut, denumiri diferite: impetigo (placa cutanata infectata), panaritiu (infectie a unui deget), onixis (infectia unei unghii), foliculita (infectia bazei unui fir de par), furuncul (foliculita profunda severa), ulcior (infectie a pleoapei). Aceste infectii sunt frecvente.

Complicatii – In absenta tratamentului, infectia se poate intinde la tesuturile invecinate (flegmon), in tesuturile subcutanate (infectie a tesuturilor subcutanate, ori celulita in sensul medical al termenului), in sange (septicemie). Aceste infectii pot deveni cronice; mai sunt posibile recidive multiple, indeosebi pentru furuncule (furunculoza), ceea ce face necesar sa fie cautata o deficienta a mijloacelor de aparare imunitara si, indeosebi, un diabet zaharat prost echilibrat.

Tratament si prevenire – Stafilocociile cutanate nu necesita adesea decat simple aplicatii de antiseptice. Formele grave sunt tratate cu antibioterapie pe cale generala; unele abcese necesita o interventie chirurgicala (chiuretajul unui panaritiu, de exemplu). Prevenirea unor astfel de infectii consta in dezinfectarea si eradicarea depozitului microbian si in antibioterapia preventiva inaintea oricarei interventii chirurgicale.

Stafilococia nesupurativa – Este o infectie cu stafilococ in cursul careia germenele nu actioneaza direct, ci prin intermediul unei toxine pe care o secreta.