Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Sotilen 20, capsule

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate 80 mg, 160 mg; cutie 2, 5 sau 10 blist. 10 comprimate

Indicatii:

Tahiaritmii simptomatice si care necesita trat.: tahicardia jonctionala, tahicardia supraventriculara in cadrul sindrom WPW, fibrilatia atriala paroxistica. Tratamentul si profilaxia tahiaritmiilor ventriculare severe.

Doze:

Tahiaritmii: 40 mg de 2-3 ori/zi, ajungand pana la 160 mg de 3 ori/zi, la intervale regulate, inainte de masa. In insuficienta renala: Cl creatinina de 10-30 ml/min (creatinina serica 2-5 mg/dl) reducerea dozei la 1/2; Cl creatinina sub 10 ml/min (creatinina serica peste 5 mg/dl) reducerea dozei la 1/4.

Contraindicatii:

insuficienta cardiaca (clasele NYHA a III-a si a IV-a), insuficienta cardiaca decompensata, soc, blocuri AV de gradele II si III, bloc sinoatrial, boala nodului sinusal, bradicardie (sub 50/min), prelungire preexistenta a intervalului QT, hipopotasemie, hipertensiune arteriala, afectiuni circulatorii periferice avansate, boli respiratorii obstructive, acidoza metabolica, edem glotic, rinita alergica severa, sensibilitate cunoscuta la sotalol sau sulfonamide.

Atentionari:

In feocromocitom se asociaza cu alfa-blocante. La pacientii cu IM in antecedente sau cu insuficienta ventriculara, exista riscul AGravarii aritmiei (efect proaritmogen); monitorizare cardiaca atenta, cu echipament necesar urgentelor cardiace. Atentie la pacientii cu antecedente patologice sau heredo-colaterale de psoriazis. Poate agrava sensibilitatea la alergeni si reactiile anafilactice. Atentie la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate severa si la cei care urmeaza trataement de desensibilizare (pentru reactii anafilactice severe). Sarcina. Alaptare. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Oboseala, vertij, ameteli, cefalee, parestezii si senzatii de raceala la nivelul membrelor. Rareori: tulburari gastrointestinale, tulburari respiratorii obstructive, reactii tegumentare, conjunctivita, tulburari de somn, agravarea insuficientei cardiace, bradicardie, tulburari de conducere AV sau hipertensiune arteriala. Mai pot aparea: agravarea tulburarilor circulatorii periferice, reducerea secretiei lacrimale, hipoglicemie, depresie, confuzie, halucinatii, uscaciunea gurii, spasme musculare sau astenie musculara si tulburari de erectie. Uneori agravarea crizelor de angina pectorala sau a aritmiilor cardiace (efect proaritmogen), pana la stop cardiac. in cazuri rare, dupa trat. cu sotalol, au fost semnalate sincope, tulburari de vedere si keratoconjunctivita. Poate induce psoriazisul, ii poate agrava simptomele sau poate determina exantem psoriaziform.