Dicționar medicamente

Solcoseryl, fiole

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate eliberare modificata 2,5 mg, 5 mg, 10 mg; cutie x 3 blist. x 10 comprimate

Indicatii:

Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata.

Doze:

Dieta hipocolesterolemianta standard se continua in timpul trat. cu simvastatin. Hipercolesterolemie: 5-10 mg/zi seara, doza unica; maxim 40 mg/zi. Se reduce doza daca nivelul colesterolului – LDL scade sub 75 mg/dl (1,94 mmol/l) sau daca nivelul colesterolului total scade sub 140 mg/dl (3,6 mmol/l). Cardiopatia ischemica: doza de atac de 20 mg/zi, in priza unica, seara. insuficienta renala severa (Cl creatinina sub 30 ml/min) doze sub 10 mg/zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la proteine din peste, oua sau soia sau la oricare dintre substantele active sau excipienti; hiperlipidemie severa; insuficienta hepatica severa; coagulopatii severe; insuficienta renala severa fara acces la hemofiltrare sau dializa; soc acut; contraindicatii generale la terapia perfuzabila: edem pulmonar acut, hiperhidratare, insuficienta cardiaca decompensata; stari instabile (de exemplu, stari posttraumatice, diabet zaharat decompensat, infarct miocardic acut, accident vascular, embolie, acidoza metabolica, septicemie severa si deshidratare hipotona).

Atentionari:

Capacitatea de eliminare a grasimilor este un parametru individual. Prin urmare, aceasta trebuie monitorizata conform procedurilor de rutina ale clinicianului. In general, monitorizarea se realizeaza prin verificarea valorilor trigliceridelor. Concentratia trigliceridelor in ser nu trebuie sa depaseasca 3 mmol/l in timpul perfuzarii. Supradozajul poate produce sindrom de supraincarcare lipidica. Pana in prezent, nu exista experienta clinica cu administrarea SMOFlipid mai mult de 14 zile. Administrarea acizilor grasi cu lant mediu in monoterapie poate determina acidoza metabolica. Acest risc este eliminat in mare parte prin perfuzarea simultana a acizilor grasi cu lant lung continuti de SMOFlipid. Administrarea concomitenta a carbohidratilor contribuie la eliminarea acestui risc. Ca urmare, se recomanda perfuzarea simultana a solutiilor de carbohidrati sau de aminoacizi care contin carbohidrati. Testele de laborator asociate, in general, cu monitorizarea nutritiei intravenoase trebuie efectuate regulat. Acestea includ glicemia, testele functiei hepatice, parametrii metabolismului acido-bazic, ai balantei hidrice, hemoleucograma completa si electrolitii.

Reactii adverse:

Usoara crestere a temperaturii corporale, inapetenta, greata, varsaturi, frison, hipo- sau hipertensiune arteriala, dispnee, reactii de hipersensibilitate. Capacitatea redusa de eliminare a trigliceridelor poate conduce la aparitia „sindromului de supraincarcare lipidica”, ca rezultat al supradozajului.