Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sindrom posttraumatic

13 decembrie 2010
Share

Totalitate a tulburarilor observate la anumiti pacienti ca urmare a unui accident, in absenta oricarei cauze organice.
Simptome si semne – Acest sindrom, care nu trebuie confundat cu sechelele unui accident, consta in dureri constante sau neregulate, de intensitate si localizare variabile. La unii pacienti, durerile nu survin decat in imprejurari deosebite (schimbarea anotimpului sau a climatului, de exemplu). Ele se asociaza cu deficite senzoriale sau psihice (scaderea acuitatii vizuale sau auditive, pierderea memoriei). Sindromul posttraumatic poate fi intens, impiedicand revenirea bolnavului la o activitate profesionala normala si aducerea acestuia in situatia de a face o sinistroza (refuzul de a recunoaste vindecarea sa ori amplificarea prejudiciului suferit).
Cel mai frecvent dintre sindroamele posttraumatice se intalneste la victimele unui traumatism cranian usor si se traduce prin dureri de cap, ameteli, tulburari ale atentiei si memoriei, o insomnie sau o astenie (slabiciune mare).
Examenele clinice si paraclinice (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica) nu pun in evidenta nici o leziune organica.
Tratament – Acesta consta in psihoterapie si in administrarea de medicamente tranchilizante sau antidepresoare.