Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sincopa

13 decembrie 2010
Share

Pierdere de scurta durata a constientei, completa, brusca si ireversibila, consecutiva unei diminuari a oxigenarii cerebrale.
O sincopa se deosebeste de vertij, de lipotimie (stare de rau insotita de greturi si transpiratii), de lesin si de criza de epilepsie.
Cauze -Sincopa este cauzata de o anoxie sau de o ischemie cerebrala (absenta oxigenarii sau diminuarii aportului sangvin), de cele mai multe ori prin stop cardiocirculator sau prin tulburare a ritmului cardiac, mai rar prin asfixie sau prin vasodilatatie brusca.
O sincopa poate deci sa fie legata de o cardiopatie (stenoza aortica, angor, infarct miocardic, miocardiopatie obstructiva, tetralogie a lui Fallot, hipertensiune arteriala pulmonara), unei tulburari a ritmului sau al conductiei cardiace (tahicardie paroxistica, sindrom al lui Adams-Stokes sau alte bradicardii), unei embolii pulmonare, unei asfixii, unei electrocutari, unei treceri bruste de la pozitia culcat la pozitia in picioare, unei hipokaliemii (micsorarea nivelului sangvin al potasiului). Dar, mai des, sincopa, numita atunci „vagala”, este provocata de o actiune excesiva a nervilor pneumogastrici care comanda anumite viscere (plamani, vase, inima, stomac). O astfel de sincopa se produce in caz de durere intensa, de emotie, de compresie a gatului (pe sinusul carotidian), chiar in caz de mictiune sau de deglutitie. Cauza unei sincope nu este intotdeauna decelata.
Semne -Pierderea constientei se face brusc si se traduce printr-o decontractare musculara completa, ducand in majoritatea cazurilor la cadere. Se constata o paloare, o absenta a reactiei la zgomote si la ciupire, eventual un puls absent. Uneori se observa pierderea urinei si miscari convulsive. Durata pierderii constientei este minima, de cele mai multe ori sub un minut. Atunci cand se prelungeste, se vorbeste de coma. Revenirea starii de constienta este spontana: totala, foarte rapida si precedata de o recolorare a fetei. Atunci cand se trezeste pacientul si-a recapatat total aptitudinile.
Tratament -Tratamentul unei sincope, care vizeaza, de asemenea, prevenirea oricarei recidive, este cel al cauzei care a provocat sincopa.

Nota pentru articolul «Sincopa»:3.00/ 5 (2 voturi)
#tags   \  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate