Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sclerodermie localizata

13 decembrie 2010
Share

Este o scleroza care atinge esentialmente dermul, in anumite cazuri tesuturile subiacente (aponevroze si muschi).

Diferite tipuri de sclerodermie localizata
– Sclerodermia in benzi sau striata formeaza benzi bine limitate de tesut scleros, tare si indurat, de un alb sidefiu limitat de o fina margine liliachie, benzi care sunt amplasate mai ales pe membre, pe fata si pe pielea capului.
– Sclerodermia in picatura sau gutata se traduce prin mici elemente rotunjite, de un alb sidefiu, care afecteaza mai ales ceafa, gatul, umerii si partea de sus a toracelui.
– Sclerodermia in placi formeaza placi cutanate, numite morfee, de culoare si de consistenta identice cu cele ale leziunilor de sclerodermie in benzi. Placile pot persista timp de mai multi ani.

Tratament – Acesta este destul de putin eficace, se folosesc corticosteroizi locali sau tratamente pe cale generala vizand lupta impotriva sclerozei (vitamina E, extracte de ulei de avocado, corticosteroizi in formele extensive). O reeducare activa (kineziterapie) este necesara in caz de sechele functionale (retractii musculare, intarziere de crestere) ocazionate de leziunile aponevrotice si musculare.

Nota pentru articolul «Sclerodermie localizata»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate