Revista care te mentine sanatos

Dictionar medical

Reflex arhaic

luni, 13 decembrie 2010
Share

Automatism motor provocat la nou-nascut prin diversi stimuli, care dispare la varste cuprinse intre doua si patru luni.
Reflexele arhaice dovedesc integritatea si maturarea sistemului nervos al nou-nascutului. Ele sunt controlate in cursul examenelor neurologice carora nou-nascutul le este supus sistematic inca din primele zile ale vietii.
Diferite tipuri de reflexe arhaice
– Reflexul de apucare sau grasping reflex se defineste prin gestul de a apuca automat unul din degetele examinatorului sau orice obiect la indemana.
– Reflexul lui Moro sau reflexul de imbratisare este studiat ridicand capul copilului cativa centimetri in fata si lasandu-l brusc; capul nou-nascutului cade atunci, acesta departand membrele superioare si intinzand picioarele; apoi bratele se indoaie spre piept executand o miscare de strangere.
– Reflexul de mers automat se produce atunci cand se pune copilul in pozitie in picioare, cu corpul usor aplecat inainte; se observa atunci miscari automatice si ritmice de mers.
– Reflexul de supt se manifesta prin sugerea unui deget introdus in gura copilului.
– Reflexul punctelor cardinale se declanseaza atunci cand se stimuleaza unul din colturile gurii sau obrazul copilului: acesta isi indreapta capul spre partea zonei excitate, cautand "sanul" evocat prin stimulare.
– Reflexul de extensie incrucisata este obtinut stimuland planta piciorului, ceea ce provoaca intai flexia apoi extensia membrului inferior opus pentru a incerca respingerea sursei de stimulare.
Patologie – O absenta a reflexului arhaic poate fi revelatoare a unei leziuni cerebrale, ceea ce necesita cautarea ei prin examene complementare. De altfel, reflexele arhaice pot persista sau pot reaparea in anumite stari patologice care afecteaza sistemul nervos central.

Nota pentru articolul «Reflex arhaic»:2.67/ 5 (3 voturi)
tonica
2010-12-13T19:03:24+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate