Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Prelevare de vilozitati coriale

13 decembrie 2010
Share

Prelevare, din uterul unei femei gravide, a unui esantion de tesut placentar in scopul analizarii lui.
Sinonim: trofoblast (biopsie de).

Indicatii – Biopsia trofoblastului permite sa se puna diagnosticul prenatal al unor boli, metabolice sau genetice (trisomie 21, sindrom al lui Turner, hemofilie sau miopatie), pe baza realizarii unui cariotip fetal (fotografie a tuturor cromozomilor fatului). Cariotipul indica si sexul copilului, care este important de stiut in caz de transmisie posibila a unei boli legata de sex. Biopsia trofoblastului permite sa se faca aceleasi cercetari ca si in cazul amniocentezei, dar mult mai devreme in raport cu varsta sarcinii.

Tehnica si desfasurare – Practicata aproximativ in a 10-a saptamana de amenoree (absenta fluxului menstrual) intr-un centru specializat, o biopsie a trofoblastului se efectueaza fie pe cale vaginala, facand sa inainteze o pensa prin colul uterin pana la trofoblast, fie pe cale abdominala, punctionand peretele abdomenului. In acest din urma caz, trebuie, uneori, sa fie practicata o anestezie locala.
Prelevarea este facuta sub control ecografie, iar pacienta trebuie sa bea jumatate de litru de apa cu o ora inaintea examenului pentru ca vezica sa fie vizibila. Examenul este foarte putin dureros. El dureaza intre 5 si 15 minute.