Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Polip

13 decembrie 2010
Share

Tumora de cele mai multe ori benigna, in general pediculata, care se dezvolta pe mucoasele cavitatilor naturale ale organismului.
Polipii, care pot fi unici sau multiplii sunt mai mult sau mai putin proeminenti pe suprafata organului: ei sunt adesea pediculati (legati de organ printr-un ax conjunctiv imbracat in mucoasa), mai rar sesili (putin proeminenti). Ei isi au locul de preferinta in tubul digestiv (colon, stomac, rect), pe mucoasa uterina, in nas si in laringe. Polipii vezicii sunt denumiti impropriu polipi, acestia sunt papiloame. Polipii colici si rectali sunt fie de tip juvenil, care nu degenereaza, fie adenomatosi, care pot degenera intr-un cancer. De asemenea, un cancer poate lua aspectul unui polip.

Simptome si semne -?Simptomele variaza dupa localizarea polipilor, care uneori trec neobservati si sunt descoperiti din intamplare. Cei mai voluminosi polipi pot obstrua un conduct.
Polipii cavitatii uterine pot fi cauza unor sangerari:
– Polipii corzilor vocale se manifesta printr-o modificare a vocii.
– Polipii foselor nazale se manifesta printr-o obstructie nazala, printr-o rinoree (scurgere de lichid) si uneori printr-o pierdere a simtului mirosului. Polipii prezenti doar intr-o fosa nazala sunt de cele mai multe ori consecutivi unei sinuzite cronice sau unei tumori. In majoritatea cazurilor aceste tumori sunt benigne. Prezenta polipilor simultan in ambele fose nazale constituie manifestarea unei polipoze nazosinusiene.
– Polipii meatului uretral survin, in principal, la femeia in varsta. Benigni, acestia, iau forma unor proeminente rosii, uneori pediculate si se manifesta prin dureri locale la frecare, prin sangerari si, de asemenea, in unele cazuri, prin dificultati la mictiune.

Diagnostic -?Unii polipi, ca cei ai foselor nazale, ai meatului uretral sau ai colului uterin, pot fi vazuti direct. Tuseul rectal permite sa se simta prezenta polipilor rectului. Punerea in evidenta a polipilor este efectuata prin endoscopie (histeroscopie pentru uter, colonoscopie pentru colon, laringoscopie pentru corzile vocale, cistoscopie pentru vezica). Biopsia pune in evidenta natura precanceroasa sau nu a polipului.

Evolutie – Unii polipi sunt considerati formatiuni precanceroase. Polipii colonului, in particular, constituie subiectul unor evolutii maligne.

Tratament – Acesta consta in ablatia chirurgicala a polipilor, in general pe cale endoscopica, urmata de examinarea lor histologica.