Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pneumopatie interstitiala

13 decembrie 2010
Share

Orice boala care afecteaza, in principal, parenchimul (tesutul functional) al plamanului.
Pneumopatiile interstitiale sunt afectiuni legate de alterarile membranei alveolocapilare (membrana unde se efectueaza schimburile gazoase – oxigen, dioxid de carbon – dintre aer si sange), care poate fi ingrosata, inflamata, edematoasa sau fibroasa. Bolile care pot sta la originea unei pneumopatii interstitiale sunt numeroase: sarcoidoza, boala infectioasa (de origine virala, parazitara, bacteriana sau micotica), pneumoconioza, pneumopatie de hipersensibilizare (bolile de plamani ale crescatorilor de animale si ale fermierilor), limfangita carcinomatoasa, insuficienta cardiaca stanga (edem pulmonar), granulomatoza, conectivita etc.
Administrarea anumitor medicamente (amiodarona, indeosebi) poate, de asemenea, sa provoace o pneumopatie interstitiala. O pneumopatie interstitiala se traduce printr-o gafaiala la efort. Evolutia pneumopatiilor interstitiale este foarte variabila dupa boala in cauza si posibilitatea de a o ingriji: unele se vindeca de la sine (atunci cand sunt cauzate de o sarcoidoza, indeosebi), in timp ce altele continua sa evolueze in pofida tuturor tratamentelor. In anumite cazuri, ele antreneaza o insuficienta respiratorie cronica, ce necesita oxigenoterapie.

Nota pentru articolul «Pneumopatie interstitiala»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate