Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Nutriment

13 decembrie 2010
Share

Substanta organica sau minerala, asimilabila direct fara a suferi procesul de degradare al digestiei. Nutrimentele sunt reprezentate de catre acizii aminati, acizii grasi, glucidele simple, mineralele, vitaminele, apa si alcoolul. Fibrele nu sunt considerate ca fiind nutrimente, deoarece elementele pe care le contin nu sunt absorbite de catre mucoasa intestinala. Absorbite de catre enterocite (celulele intestinale), nutrimentele trec in circulatia sangvina si sunt utilizate de catre organism pentru a-si satisface necesitatile nutritionale (energetice sau specifice). In plus, toate produsele ultime ale digestiei, degradate sub actiunea enzimelor digestive, sunt nutrimente.

– Nutrimentele energetice sunt proteinele, lipidele, giucidele si alcoolul. Ele furnizeaza organismului energia de care are nevoie, dar unele, ca si proteinele, au, de asemenea, un rol de constructie.

– Nutrimentele neenergetice sunt mineralele, vitaminele si apa. In organism, ele joaca un rol de constructie si/sau de protectie.