Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hipotalamus

13 decembrie 2010
Share

Regiune centrala a diencefalului situata la baza creierului, sub talamus si deasupra hipofizei, care este legata de el cu o tija, tija pituitara. Hipotalamusul asigura un dublu rol de control al secretiilor hormonale hipofizare si de control al activitatii sistemului nervos vegetativ.

Functionare – Hipotalamusul secreta doi hormoni care sunt stocati in hipofiza inainte de a fi eliberati in sange: hormonul antidiuretic sau vasopresina, care impiedica apa din organism sa fie pierduta in prea mare cantitate in urina, si ocitocina, care stimuleaza contractiile uterine in cursul nasterii. Hipotalamusul secreta, de asemenea, liberine, hormoni care controleaza secretiile antehipofizei. Alt rol al hipotalamusului consta in a actiona asupra functionarii viscerelor (viata vegetativa), de exemplu intervenind aspra ritmului cardiac sau respirator. Hipotalamusul controleaza, de asemenea, senzatiile de foame si de satietate, deci prizele alimentare, precum si termoreglarea.

Patologie – Patologia hipotalamusului este legata de cea a hipofizei si poate sa se traduca prin tulburari diverse ale functionarii hormonale. Simptomele revelatoare ale unei opriri a secretiilor hipotalamice sunt legate de marimea tumorii sau de deficitul hormonal (ca paloarea, astenia, absenta scurgerilor menstruale, depilarea). Tratamentul este rareori chirurgical cand atingerea hipotalamica este importanta, ci mai curand medicamentos sau radioterapic. In toate cazurile, un tratament hormonal substitutiv este necesar pentru a corecta hipopituitarismul.

#tags   \   ,