Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hiperparatiroidism

13 decembrie 2010
Share

Afectiune caracterizata printr-un exces de secretie de parathormon (hormonul care creste nivelul sangvin de calciu favorizand absorbtia intestinala a acestuia) de catre una sau mai multe glande paratiroide.

Diferite tipuri de hiperparatiroidie
– Hiperparatiroidia primara este legata de dereglarea uneia sau mai multor glande paratiroide (adenom paratiroidian, unic sau multiplu, benign in 95% din cazuri, sau de dezvoltarea anormala a celor patru paratiroide).
– Hiperparatiroidia secundara este consecutiva unei hipocalcemii (diminuarea nivelului calciului in sange) si/sau unei hiperfosforemii (cresterea nivelului de fosfor in sange).

Simptome si semne – Hiperparatiroidia poate provoca, dupa vreme indelungata, formarea de calculi in rinichi si complicatii osoase (demineralizare osoasa indeosebi, in mod exceptional fractura sau chist osos). O hiperparatiroidie acuta necesita un tratament urgent.

Tratament – Tratamentul hipertiroidiei primare, chirurgical, consta in ablatia adenomului, ceea ce permite vindecarea definitiva. Tratamentul hiperparatiroidiei secundare se bazeaza pe administrarea de derivati de vitamina D si de medicamente care vizeaza scaderea nivelului de fosfati (derivati de fosfor).
Sinonim: hiperparatiroidie.