Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Gripa

13 decembrie 2010
Share

Boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusurile ARN: Myxovirus influenza A si B din familia ortomyxovirusurilor.
Gripa este transmisa pe cale respiratorie la distanta scurta. Ea se manifesta pe toata suprafata globului si este responsabila de epidemii anuale, in general iarna. La fiecare 10 sau 15 ani survine o epidemie mult mai grava si mai intinsa, ca cea din anul 1919, care a dus la decesul a 20 milioane de oameni in Europa.

Simptome si semne – Gripa se traduce, in principal, printr-o stare febrila insotita de curbaturi, care dureaza timp de mai multe zile si regreseaza de la sine. Aceste simptome, relativ obisnuite, sunt aceleasi pentru numeroase boli infectioase virale sau bacteriene (stari gripale). Afectarea mucoasei respiratorii de catre virus provoaca o inflamatie a cailor respiratorii superioare (nas, gatlej, trahee) si inferioare (bronhii, plamani). Formele severe, mai ales respiratorii (edem acut pulmonar gripal, gripa maligna), pot fi intalnite cu ocazia epidemiilor. Boala poate, de asemenea, sa ia un caracter de gravitate la persoanele in varsta (tulburari cardiace, complicatii infectioase) si la persoanele suferind de bronsita cronica sau de insuficienta cardiaca.