Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Gonadotrofina

13 decembrie 2010
Share

Hormon secretat de hipofiza (glanda endocrina situata la baza creierului), care stimuleaza activitatea si secretia hormonala a gonadelor (ovare si testicule). Exista doua gonadotrofine: hormonul luteinizant, denumit si luteotrofina sau LH, si hormonul foliculostimulant, cunoscut si sub numele de foliculotropina sau FSH. Ele sunt identice la barbat si la femeie.

Declansarea secretiei de gonadotrofina se face la pubertate. Producerea lor de catre hipofiza depinde de eliberarea de catre o regiune cerebrala invecinata, hipotalamusul, a unui hormon, gonadoliberina. La femeie, gonadotrofinele sunt indispensabile desfasurilrii normale a ovulatiei in timpul ciclului menstrual, la maturarea foliculilor ovarieni si la producerea unei cantitati adecvate de estradiol si de progesteron, hormoni care pregatesc mucoasa uterina pentru o eventuala implantare a unui ou fecundat. La barbat, gonadotrofinele sunt stimulante ale producerii de androgeni si de spermatozoizi incepand de la pubertate si in timpul intregii vieti

Utilizare terapeutica – Hormonul foliculostimulant si hormonul luteinizant sunt utilizati pentru stimularea ovulatiei la femeia ale carei cicluri menstruale sunt absente si pentru stimularea productiei de spermatozoizi la barbatii afectati de un deficit in gonadotrofine. Hormonul luteinizant poate fi inlocuit prin hormonul coriogonadotrofic, produs in mare cantitate de catre placenta in timpul primului trimestru de sarcina si purificat pornind de la urina femeilor gravide.

Sinonime: gonadostimulina, hormon gonadotrop.

Nota pentru articolul «Gonadotrofina»:1.00/ 5 (1 vot)
#tags   \   ,