Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Glicozid cardiotonic

13 decembrie 2010
Share

Medicament utilizat in tratamentul insuficientei cardiace. Actiunea principala a digitalicelor este aceea de a incetini frecventa cardiaca atunci cand inima este in fibrilatie auriculara rapida si, in plus, de a creste intensitatea contractiilor inimii.

Contraindicatii – Digitalicele sunt contraindicate in mai multe anomalii cardiace (miocardiopatia obstructiva, blocul auriculoventricular, fibrilatia si tahicardia ventriculara) si sunt incompatibile mai ales cu calciul administrat pe cale venoasa. Atunci cand sunt luate impreuna cu diureticele hipokalemiante (care diminueaza concentra!ia de potasiu sangvin), se impune compensarea pierderii de potasiu, pentru a evita tulburarile de ritm cardiac, a carui frecventa este atunci crescuta.
Supravegherea tratamentului, in principal clinica si electrocardiografica, trebuie sa fie stricta. Ea face uneori apel la dozarile sangvine pentru a verifica concentratia medicamentului.

Efecte nedorite – Digitalicele sunt adesea bine suportate. Totusi, datorita unei marje relativ inguste intre doza terapeutica si doza toxica, exista un risc de supradozare. Acesta, care poate fi grav, se manifesta prin tulburari digestive (greturi, vome, diaree), neurologice (dureri de cap, vertije, vedere colorata) si cardiace (tulburari de ritm). In acest caz se impun spitalizarea si oprirea, cel putin temporara, a tratamentului digitaIic, chiar si a altor masuri terapeutice.

Sinonim: digitala.

Nota pentru articolul «Glicozid cardiotonic»:3.00/ 5 (1 vot)