Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Fotochimioterapie

13 decembrie 2010
Share

Metoda de tratament al bolilor cutanate care asociaza administrarea de psoralene (substante care exercita o actiune fotosensibilizanta) cu expunerea la radiatiile ultraviolete.

Indicatii – Puvaterapia este indicata mai ales in tratamentul psoriazisuIui, dar si in cel al bolii numita vitiligo, in care poate contribui la repigmentarea pielii, si in cel al altor afectiuni ca parapsoriazisul, micozisul fungoid sau mastocitozele. Ea este, de asemenea, utilizata pentru prevenirea cazurilor de lucita (eruptii declansate de expunerea la soare).
Mecanismul de actiune al puvaterapiei este fixarea psoralenei pe A.D.N.-ul celulelor (constituent ai cromozomilor), care blocheaza diviziunea celulara a keratinocitelor (celulele epidermului) si provoaca o fotosensibilizare: celulele devin mai sensibile la radiatii.

Desfasurare – Bolnavul absoarbe psoralenele pe cale orala cu o cantitate mica de produs lactat cu 2-3 ore inaintea sedintei. Aceasta se desfasoara intr-o cabina speciala si dureaza dupa caz intre 2 si 15 minute; subiectul este complet dezbracat, dar trebuie sa poarte o protectie oculara (ochelari speciali) si, daca este barbat, o protectie genitala. Tratamentul se intinde pe mai multe luni, mai intai cate 3 sedinte saptamanal, apoi cate una pe saptamana.
Contraindicatii – Puvaterapia este contraindicata in caz de sarcina (din cauza psoralenelor), de insuficienta hepatica, de insuficienta renala, de cataracta (risc de leziuni oculare grave), de cancer al pielii sau de leziune cutanata (alunita) susceptibila la malignizare; se procedeaza in acest ultim caz la ablatia leziunii inainte de a intreprinde un tratament.

Sinonim: puvaterapie.