Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Famodar 40, comprimate

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate 10 mg; cutie x 1, 2 sau 4 blist. x 7 comprimate

Indicatii:

Hipercolesterolemie primara: in asociere cu un inhibitor de HMG-CoA reductaza (statina), ca tratament adjuvant al dietei la pacienti cu hipercolesterolemie primara (heterozigota familiala si non-familiala) la care tratamentul cu o statina in monoterapie nu ofera rezultate satisfacatoare. Hipercolesterolemie homozigota familiala (HHoF): in asociere cu o statina ca terapie adjuvanta a dietei. In monoterapie, ca terapie adjuvanta a dietei la pacientii cu hipercolesterolemie primara (heterozigota familiala si non-familiala) la care tratamentul cu o statina este considerat neadecvat sau nu este tolerat. Sitosterolemie homozigota (fitosterolemie): tratament adjuvant al dietei la pacientii cu sitosterolemie homozigota familiala.

Doze:

O singura data pe zi, in timpul celui mai lung schimb, de obicei in timpul noptii in CAPD, iar in APD in timpul zilei. Adulti: Maxim 2 l. Daca acest volum produce senzatie de tensiune abdominala, se vor utiliza doar 1,5 l. Timpul de schimb este intre 6-12 ore in CAPD si 14-16 ore in APD. Drenajul lichidului se face pe baza gravitatiei. Lichidul drenat va fi inspectat pentru a vedea daca exista fibrina si trombusi, care pot indica prezenta unei infectii. Se va administra folosind o tehnica aseptica. Punga cu solutie va fi incalzita la temperatura corpului. Volumul de solutie va fi introdus intr-un timp variabil (10-20 minute), in functie de toleranta pacientului. Copii. Nu se recomanda utilizarea la copii (sub 18 ani).

Contraindicatii:

Hipersensibilitate. Tratamentul in asociere cu o statina este CI in timpul sarcinii si alaptarii. Este CI administrarea in asociere cu o statina la pacientii cu boala hepatica activa sau cu persistenta inexplicabila a valorilor crescute ale transaminazelor serice.

Atentionari:

Nu este recomandata utilizarea la pacienti cu insuficienta hepatica moderata sau severa. La asocierea cu o statina, la initierea tratamentului si in concordanta cu recomandarile statinei respective trebuie efectuate teste pentru evaluarea functiei hepatice. Nu este recomandata administrarea asociat cu fibrati. La gravide se administreaza doar daca este absolut necesar.

Reactii adverse:

Reactii adverse frecvente la administrarea medicamentului singur: cefalee, dureri abdominale si diaree; asociat cu o statina: cefalee si oboseala, dureri abdominale, constipatie, diaree, flatulenta si greata, mialgii.