Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Esofagului (cancer al)

13 decembrie 2010
Share

Tumora maligna dezvoltata in mucoasa esofagiana sub forma unui carcinom epidermiod (in partea superioara) sau a unui adenocarcinom (in partea inferioara). Cancerul de esofag, un cancer frecvent, este cauzat, in principal, de intoxicatia cu alcool si tutun.

Simptome si diagnostic – Cancerul esofagului nu prezinta simptome multa vreme, iar primele manifestari survin adesea intr-un stadiu avansat al bolii. Primul semn este o disfagie (dificultate de a inghiti), mai intai intermitenta, apoi permanenta si dureroasa. Declinul starii generale este rapid. Diagnosticarea se face prin fibroscopie.

Tratament – Chirurgia constituie tratamentul cel mai eficace: ablatia tumorii si a portiunilor de esofag superioara si inferioara tumorii (esofagectomie). Continuitatca tubului digestiv este cel mai ades restabilita facand stomacul sa urce in torace. Radioterapia permite o ameliorare a disfagiei si poate creste eficacitatea actului chirurgical prin diminuarea volumului tumorii. In sfarsit, chimioterapia este uneori utila pentru ameliorarea rezultatelor celor doua metode precedente. Tratamentele paliative sunt recomandate in cancerele intinse: punerea unui tub sau a unui tratament cu laser permit sa se restabileasca trecerea alimentelor. Prevenirea consta in lupta impotriva tabagismului si alcoolismului, precum si supravegherea pacientilor afectati de boli predispozante la cancer (acalazie, esofagita).