Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Emla , crema

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate filmate 5 mg; cutie 1 fl. 20 cpr.

Indicatii:

Prevenirea si tratamentul varsaturilor: postoperatorii si postanestezice, in uremie, in boala de iradiere, in gastroenterite, ca si in varsaturile datorate diferitelor medicamente; migrena, sindrom Meniere; schizofrenie; ca adjuvant pentru trat. de scurta durata al starilor de anxietate.

Doze:

Adulti: antiemetic: 5-10 mg de 2-4 ori/zi; vertij: 15-30 mg/zi, fractionat; dupa cateva sapt. doza se poate reduce la 5-10 mg/zi; afectiuni psihotice: cate 10 mg de 2 ori/zi o sapt., apoi se creste treptat pana la 75-100 mg/zi, in functie de raspuns; anxietate: 5 mg de 3-4 ori/zi, maxim 2 sapt. Copii: 0,25 mg/kg corp de 2-3 ori/zi. Varstnici: doze initiale mici, care se cresc treptat; maxim 40 mg/zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la proclorperazina si alte fenotiazine; coma barbiturica si etilica; stari de deprimare ale SNC; stari de deprimare a hematopoiezei; glaucom; adenom de prostata; feocromocitom. Copii sub 1 an sau sub 10 kg. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

Voma morfinica sau postanestezica. Accidentele alergice, icterele grave, sindromul malign impun oprirea medicatiei. Prudenta in ateroscleroza avansata si accidentele cerebrovasculare in antecedente, la varstnici, la cei cu afectiuni cardiovasculare grave. Agraveaza parkinsonismul si epilepsia. Doze mai mici in afectiuni hepatice si renale. Prudenta in hipotiroidie, miastenia gravis, diabet zaharat. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Sedare, somnolenta, tulburari extrapiramidale, hipertensiune arteriala ortostatica, intarzierea ejacularii, fenomene atropinice (uscaciunea gurii, constipatie, tulburari ale vederii, retentie urinara). Uneori tulburari endocrine: impotenta, frigiditate, amenoree, galactoree, ginecomastie, crestere in greutate. Rareori icter colestatic, fotosensibilizare, eruptii cutanate alergice.