Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Emend, capsule

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Concentratie pentru solutie perfuzabila 5 mg/ml; cutie x 1 fl. x 50 mg/10 ml, cutie x 1 fl. x 100 mg/20 ml

Indicatii:

Tratament de prima linie al cancerului colorectal metastazat (asociat cu 5-fluorouracil si acid folinic).

Doze:

Numai la adulti – 85 mg/m2 perf. intravenos, in timp de 2-6 ore, repetat la 2 sapt. Perfuzia de oxaliplatina o va preceda intotdeauna pe cea de 5-fluorouracil. in cazul unei extravazari, administrarea se intrerupe imediat.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oxaliplatina, mielosupresie anterioara primei cure de trat., neuropatie senzitiva cu deficit functional, IR severa. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

Administrare numai sub supraveghere medicala. Afectarea functiei renale. Manifestari alergice la alti compusi ai platinei. Monitorizarea neurotoxicitatii, in special in cazul asocierii cu alte medicamente neurotoxice, cu reducerea dozajului de la 85 la 65 mg/m2. in caz de diaree grava sau neutropenie (neutrofile < 1,5 x 109/l/mm) sau trombocitopenie (trombocite < 50 x 109/l), in afara reducerii dozei uzuale de 5-fluorouracil, este necesara si reducerea cu 25% a dozei de oxaliplatina. Hemograma se va repeta inaintea fiecarei n si cure.

Reactii adverse:

In monoterapie (130 mg/m2, la 3 sapt.) are o toxicitate hematologica redusa. Asociat cu 5-fluorouracil si acid folinic creste incidenta aparitiei neutropeniei si trombocitopeniei. Greata, varsaturi si diaree putin severe. cresterea enzimelor hepatice. Toxicitate neurologica frecventa: neuropatie periferica senzitiva cu disestezie si/sau parestezie a extremitatilor. Aparitia durerilor si/sau a deficitului functional necesita scaderea dozei sau chiar intreruperea trat. Disestezie laringofaringiana acuta in timpul perfuziei, accentuata de frig, dar usor reversibila. Rar reactii alergice. Foarte rar ototoxicitate, scaderea acuitatii vizuale, anomalii ale functiei renale, alopecie, inflamatii locale.
Nota pentru articolul «Emend, capsule»:4.00/ 5 (1 vot)