Dicționar medicamente

Dokso, flacon injectabil

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie perfuzabila 250 mg/50 ml; cutie x 1 f. x 50 ml

Indicatii:

Stimularea inotropismului in stari de hipoperfuzie, la pacienti cu debit cardiac insuficient. Suport inotrop necesar pacientilor cu presiuni ventriculare de umplere anormal de crescute (IC acuta, IMA, soc cardiogen, dupa int. chir. pe cord, supradozare de beta-blocante, IC cronica; stari de hipoperfuzie acuta secundara traumatismelor, interventii chirurgicale, septicemiilor sau hipovolemiei, cand TA medie este peste 70 mmHg si presiunea pulmonara capilara este de 18 mmHg sau mai mare, cu raspuns inadecvat la volumul de umplere si presiune ventriculara de umplere crescuta; debit cardiac scazut ca urmare a ventilatiei mecanice cu presiune expiratorie pozitiva). Testarea in scop dia-gnostic a bolii coronariene.

Doze:

Initial 0,5-1,0 g clorhidrat de metformina/zi; se creste treptat pana la cel mult 3 g/zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate.

Atentionari:

Solutiile saline nu trebuie utilizate in reconstituirea dobutaminei clorhidrat. Doza trebuie redusa sau chiar se poate opri temporar trat. daca apar cresteri nedorite ale frecventei cardiace sau presiunii sistolice sau daca apar fenomene aritmice. Precautie in cazul pacientilor cu flutter atrial, fibrilatie atriala, IMA. Nu imbunatateste hemodinamica la majoritatea pacientilor cu obstructii mecanice care impiedica fie umplerea, fie golirea ventriculara, sau pe amandoua. Raspunsul inotrop poate fi inadecvat in cazul pacientilor cu o marcata reducere a compliantei ventriculare. Trebuie monitorizate atent frecventa cardiaca, ritmul cardiac, debitul cardiac, TA si ritmul de perfuzie. Atentie in socul cardiogen cu hTA severa. Unele efecte hemodinamice ale dobutaminei pot sa difere la copii in comparatie cu adultii. Copiii trebuie monitorizati cu mare atentie. Terapia cu dobutamina se va intrerupe prin reducerea gradata a dozei. Efectele dobutaminei pot fi contracarate de b-blocante. Precautie in timpul sarcinii.

Reactii adverse:

Cresterea excesiva a frecventei cardiace si a presiunii sistolice, aritmii ectopice; flebita la nivelul inj. intravenos; greata, dureri de cap, durere anginoasa, dureri toracice nespecifice, palpitatii, tahipnee si reactii sugestive pentru hipersensibilitate (eruptii eritematoase, febra, eozinofilie si bronhospasm).