Seroxat, comprimate filmate

Seroxat, comprimate filmate

Compozitie
Comprimate continand clorhidrat de paroxetina. Comprimate de 20 mg si de 30 mg.

Actiune terapeutica
Este unul din cei mai potenti inhibitori selectivi de receptori serotoninici. Aceasta actiune la nivelul creierului este responsabila de de efectul antidepresiv.Nu are afinitate fata de receptorii adrenergici (alfa 1, 2, si beta), dopaminergici sau receptori histaminici la nivelul membranelor de creier de soarece. O afinitate slaba pentru receptorii muscarinici si noradrenalinici a fost observata.

Indicatii
Depresie:
Depresie de toate tipurile, inclusiv depresia severa si reactiva si depresia insotita de anxietate. Tratamentul tulburarilor depresive paroxetina prezentand o eficacitate comparativa cu antidepresivele standard. Exista dovezi ca paroxetina poate fi eficace la pacientii care nu au prezentat raspuns la terapia standard. In general, imbunatatirea starii pacientilor incepe dupa o saptamana, dar nu devine superioara fata de placebo pana in a doua saptamana de tratament. Administrarea in cursul diminetii nu are efecte negative supra calitatii si duratei somnului. in plus, pacientii pot prezenta imbunatatiri ale calitatii somnului. Atunci cand este necesara coadministrarea de hipnotice cu durata scurta de actiune, nu se inregistreaza efecte adverse suplimentare. Paroxetina este eficace in ameliorarea depresiei si ideatiei suicidale concomitente, in cursul primelor saptamani de tratament. Rezultatele studiilor clinice la pacientii carora li s-a administrat paroxetina timp de pana la 1 an, demonstreaza ca paroxetina este eficace in prevenirea recurentelor si a recurentei simptomelor depresive.
Tulburari obsesiv-compulsive:
Proxetina s-a dovedit eficace in tulburarile obsesiv-compulsive (TOC). Intr-un studiu controlat cu placebo, eficacitatea paroxetinei in tratamentul TOC a fost mentinuta timp de cel putin 1 an. De asemenea, paroxetina a fost eficace in prevenirea recurentelor TOC.
Tulburarile de panica:
S-a dovedit eficacitatea paroxetinei in tratamentul tulburarilor de panica cu sau fara agorafobie. Combinarea paroxetinei cu terapia tulburarilor cognitive s-a dovedit superioara fata de terapia tulburarilor cognitive ca atare in tratamentul tulburarilor de panica. intr-un studiu controlat cu placebo, eficacitatea paroxetinei in tratamentul tulburarilor de panica a fost mentinuta pana la 1 an. De asemenea, paroxetina a fost eficace in prevenirea recurentelor tulburarilor de panica.
Anxietate sociala/ fobie sociala:
Paroxetina a fost eficace in tratamentul tulburarilor de anxietate sociala/fobie sociala.

Doze si mod de administrare
Depresie:
- doza recomandata este de 20 mg pe zi. Unii pacienti pot sa nu prezinte raspuns la doza de 20 mg si pot necesita cresterea dozei cu 10 mg/zi, pana la un maximum de 50 mg/zi in functie de raspunsul terapeutic. Ca si in cazul altor medicamente antidepresive, dozajul trebuie revizuit si ajustat daca este necesar in decurs de 2-3 saptamani de la debutul terapiei si mai departe, in functie de situatia clinica.
Tulburari obsesiv-compulsive:
- doza recomandata este de 40 mg/zi. Pacientii trebuie sa inceapa cu 20 mg, iar doza trebuie crescuta saptamanal cu cate 10 mg. Unii pacienti pot necesita cresterea dozei pana la maximum 60 mg/zi.
Tulburari de panica:
- doza recomandata este de 40 mg/zi. Pacientii trebuie sa inceapa cu 10 mg/zi, si doza poate fi crescuta saptamanal cu 10 mg, in functie de raspunsul terapeutic. Unii pacienti pot necesita cresterea dozei pana la maximum 60 mg/zi. Se recomanda o doza minima de debut pentru a reduce posibilitatea agravarii simptomatologiei din panica, care in general se produce la debutul tratamentului.
Tulburari de anxietate sociala/fobie sociala:
- doza recomandata este de 20 mg/zi. Unii pacienti pot sa nu raspunda la 20 mg si de aceea poate fi necesara cresterea dozei cu cate 10 mg in functie de necesitati, pana la un maximum de 50 mg/zi, in functie de raspunsul terapeutic.
Informatii generale:
Este recomandat ca paroxetina sa fie administrata odata pe zi dimineata, deodata cu alimentele. Comprimatul trebuie inghitit si mai putin se mesteca. Pacientii cu depresie sau TOC trebuie tratati pentru o perioada suficient de lunga pentru a asigura disparitia simptomelor. Aceasta perioada poate fi de cateva luni pentru depresie sau mai lunga in cazul TOC si al tulburarilor de panica.
Varstnici: la varstnici pot fi atinse concentratii palsmatice mai mari, care sa le depaseasca pe cele observate la subiectii tineri. Posologia trebuie sa inceapa cu doza de debut recomandata pentru adulti, iar apoi poate fi crescuta pana la 40mg/zi.
Copii: nu se recomanda administrarea paroxetinei la copii, deoarece eficacitatea si siguranta nu au fost studiate la acestia.
Afectiuni hepatice/renale: la pacientii cu insufienta renala severa (clearance creatinina sub 30ml/min) si insuficienta hepatica se produc cresteri ale concentratiei plasmatice. De aceea, posologia trebuie pastrata la nivelul minim de dozaj recomandat.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la paroxetina si excipienti.

Masuri de precautie
Inhibitori de MAO: ca si in cazul majoritatii antidepresivelor, paroxetina nu trebuie folosita in combinatie cu inhibitorii de MAO sau in decursul a 2 saptamani de la terminarea tratamentului cu inhibitori de MAO. De aceea, tratamentul nu trebuie inceput in decursul a 2 saptamani de la incetarea terapiei cu paroxetina. Ca si in cazul altor SSRI, paroxetina trebuie folosita cu precautie la pacientii aflati sub tratament cu neuroleptice, deoarece au fost raportate cazuri de sindrom malign neuroleptic in cazul acestor combinatii.
Manie: ca si in cazul altor antidepresive, paroxetina trebuie folosita cu precautie la pacientii cu antecedente de manie.
Triptofan: deoarece s-au raportat efecte adverse atunci cand s-a coadministrat triptofan cu inhibitori selectivi ai recaptarii 5-HT, paroxetina nu trebuie folosita in combinatie cu medicatia pe baza de triptofan (vezi sectiunea "Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune").
Afectiuni cardiace: masuri adecvate de precautie trebuie luate in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace.
Epilepsie: ca si in cazul altor antidepresive, paroxetina trebuie folosita cu precautie la pacientii cu epilepsie.
Convulsii: incidenta generala a convulsiilor este sub 0,1% la pacientii tratati cu paroxetina. Medicatia trebuie intrerupta la pacientii care dezvolta convulsii.
ECT: exista o experienta limitata in ceea ce priveste administrarea concomitenta de ECT.
Glaucom: ca si in cazul altor antidepresive SSRI, paroxetina produce rar midriaza si trebuie folosita cu precautie la pacientii cu glacom cu unghi inchis.
Sarcina si alaptare: desi studiile pe animale nu au relevat efecte teratogene sau embriotoxice selective, siguranta administrarii paroxetinei nu a fost evaluata si de aceea administrarea in cursul sarcinii umane sau la mamele care alapteaza trebuie facuta doar cand beneficiul scontat primeaza asupra riscului potential.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a manipula utilaje: experienta clinica a demonstrat ca paroxetina nu este asociata cu afectarea functiilor cognitiva si motorie. Totusi, ca si in cazul tuturor medicamentelor psihoactive, pacientii trebuie preveniti asupra posibilelor afectari ale capacitatii de a conduce vehicule sau a manipula utilaje.
Desi paroxetina nu duce la cresterea gradului de afectare a capacitatilor mentala si motorie indusa de alcool, administrarea concomitenta de paroxetina cu alcool este contraindicata.

Reactii adverse
Reactiile adverse la paroxetina sunt in general de intensitate mica si nu afecteaza comportamentul zilnic al pacientului.
Reactiile adverse pot scadea in intensitate si frecventa in cursul tratamentului continuu si in general nu impun oprirea acestuia.
Cele mai frecvente reactii adeverse observate in cursul studiilor clinice au fost: greturi, somnolenta, transpiratii, tremuraturi, astenie, uscarea mucoasei bucale, insomnie, disfunctii sexuale, ameteli, constipatie, diaree si diminuarea apetitului.
Paroxetina pare mai putin asociata simptomelor de uscare a mucoasei bucale, constipatiei si somnolentei, decat antidepresivele triciclice.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate rar: ameteli, rash, glaucom acut, retentie urinara, edem periferic si facial, tahicardie sinusala, trombocitopenie, sindrom serotoninergic (simptome: agitatie, confuzie, diaforeza, halucinatii, hiperreflexie, mioclonus, tahicardie, tremuraturi) si simptome sugestive pentru hiperprolactinemie/galactoree.
Hiponatremia a fost rar raportata, predominant la varstnici si poate fi asociata cu sindromul de tulburari de secretie a hormonului antidiuretic (STHAD). In general, hiponatremia s-a dovedit reversibila odata cu intreruperea tratamentului cu paroxetina. Cresterea nivelului de enzime hepatice a fost de asemenea raportata.
Rar au fost raportate anomalii hepatice severe. In cazul prelungirii acestor tulburari ale functiei hepatice trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului.
Rar, au fost semnalate tulburari de sangerare (mai ales echimoze si purpura) in urma tratamentului cu paroxetina.
Ocazional au fost raportate tulburari extrapiramidale, inclusiv distonie oro-faciala la pacienti cu tulburari de fond ale functiilor motorii sau care au folosit medicatie neuroleptica.
Ca si in cazul multor medicamente psihoactive, intreruperea brusca a tratamentului poate duce la simptome cum sunt: ameteli, tulburari senzoriale, tulburari de somn, agitatie sau anxietate, greturi si transpiratii.
Ca si in cazul altor SSRI, cresteri sau descresteri tranzitorii ale tensiunii arteriale au fost raportate in cursul tratamentului cu paroxetina, mai ales la pacientii cu hipertensiune preexistenta sau anxietate. Ca si in cazul altor SSRI, au fost rar raportate confuzie, convulsii si reactii de fotosensibilizare.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link