Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Depocyte, suspensie injectabila

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Suspensie injectabila 50 mg; cutie x 1 fl.

Indicatii:

Leucemia acuta non-limfocitara la adult si copil. Leucemia acuta limfocitara. Leucemia mielocitara cronica (faza blastica).

Doze:

Adulti: Comprimate filmate 100-200 mg de 3 ori pe zi. Suspensie (adaugare de apa fiarta si racita) 1-2 lingurite de 3 ori/zi. Copii: 1 ml/kg corp si zi divizat in 2-3 prize; sugari sub 6 luni: 1/2 lingurita de 2-3 ori/zi; sugari 6 luni – 1 an: 1 lingurita de 2 ori/zi; 1-5 ani: 1 lingurita de 3 ori/zi; peste 5 ani: 2 lingurite de 3 ori/zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la citarabina.

Atentionari:

Atentie la pacientii cu supresie medulara indusa anterior de medicamente. Monitorizarea leucocitelor si trombocitelor. Se va lua in considerare intreruperea sau modificarea terapiei in cazul trombocitelor < 50000 sau a PMN < 1000/mm3. Nu se va folosi un diluant ce contine alcool benzilic. Tromboflebita a aparut la unii pacienti la locul de punctionare venoasa. Pacientii cu afectare renala sau hepatica pot avea un risc mai mare de toxi-citate a SNC dupa terapia cu doze mari. Controale regulate ale maduvei spinarii, ale functiei ficatului si rinichiului. Trebuie monitorizate nivelurile serice de acid uric. Precautie in cazul asocierii cu: alti agenti antineoplazici sau mielosupresivi sau cu radioterapie, digoxina, gentamicina. Precautie la femei insarcinate sau care alapteaza.

Reactii adverse:

Anemie, leucopenie, trombocitopenie, megaloblastoza, modificari morfologice celulare la nivelul maduvei spinarii si pe frotiul periferic; infectii virale, bacteriene, fungice, septicemie, pneumonie; sindromul citarabina (febra, mialgie, durere osoasa, cateodata durere toracica, rash maculopapular, conjunctivita, stare de rau general); anorexie, diaree, inflamatie sau ulceratie orala sau anala, durere abdominala; durere in gat, ulceratii esofagiene, esofagita, febra, rash, prurit, ulceratia pielii, tromboflebita; celulita la nivelul locului de punctionare; afectare renala; toxicitate nervoasa, ameteala; anafilaxie, edem alergic; durere toracica; pericardita, dispnee, cefalee. Uneori, la doze mari, toxicitate severa uneori fatala a SNC, toxicitate corneana reversibila si conjunctivita hemoragica; afectare cerebrala si cerebelara cu modificari de personalitate, somnolenta si coma; septicemie si abces hepatic; edem pulmonar; afectare hepatica cu hiperbilirubinemie; necroza intestinala; colita necrozanta, neuropate periferica motorie si senzitiva, pneumonie interstitiala difuza, alopecie, cardiomiopatie.