Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Crevasa cutanata

13 decembrie 2010
Share

Diferite tipuri de riduri – Exista doua tipuri de riduri.
– Ridurile de expresie apar foarte devreme. Ele sunt legate de activitatea muschilor mimici prinsi de piele (muschi cu cel putin o insertie pe piele).
– Ridurile de imbatranire care apar dupa 50 ani.

Cauze – Un rid este provocat de ruperea fibrelor elastice ale dermului si de o atingere a restului de tesut conjunctiv sub influenta imbatranirii, a slabirii sau a incretirii expresive a pielii. El poate sa se accentueze sub influenta soarelui, a vantului si a tutunului.
Tratament – Exista diferite tratamente pentru riduri:
– O dermabraziune se efectueaza cu ajutorul unui disc abraziv sau al unui glaspapir foarte fin, care permite atenuarea reliefurilor de o parte si de alta a ridurilor.
– Un lifting poate face sa dispara ridurile, mai ales cele de pe frunte, prin "intinderea" cutelor formate de structurile cutanate lasate.
– Un peeling este realizat cu ajutorul unor substante ca zapada carbonica, azotul lichid, rezorcina, acidul trieloracetic, fenolul sau acidul glicocolic.
– O ridicare a ridulelor (riduri mici) se face fie cu ajutorul ineluziilor in profunzime a unor fragmente dermice, scoase de cele mai multe ori din partea superioara si interioara a coapsei (plica inghinala), fie cu ajutorul colagenului injectabil destinat sa ridice ridulele. Injectiile cu silicon sunt mai rar intrebuintate din cauza riscului de migrare a siliconului, care, sub efectul gravitatii, se acumuleaza frecvent la marginea buzei pe care o ingroasa. Pomezile cu penetrare transcutanata sunt actualmente in curs de experimentare.

Prevenire – Numarul si amplitudinea ridurilor cresc cu varsta. Evolutia ridurilor este insotita de subtierea epidermului si de fractionarea fibrelor elastice ale dermului. Doar o excelenta igiena a vietii poate intarzia aparitia ridurilor.

Sinonim: rid (riduri).