Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Beta-stimulant

13 decembrie 2010
Share

Medicament capabil sa re produca unele efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) organismului.

Sinonime: beta-adrenergic, simpatomimetic.

Indicatii si contraindicatii
– In pneumologie, betastimulantele sunt indicate pentru dilatarea bronhiilor, in cursul crizelor de astm sau in tratamentullor de baza (uneori inaintea unei activitati sportive), si in alte bronhopneumopatii obstructive (afectarea difuza a bronhiilor cu jena respiratorie) ca bronsita cronica.
– In obstetrica, betastimulantele contribuie la diminuarea contractiilor uterine in cadrul pericolului de nastere prematura si in decursul unor nasteri dificile.
Contraindicatiile sunt angorul necontrolat printr-un tratament si infarctul miocardic. Atunci cand medicamentele acestea sunt utilizate pe cale injectabila, asocierea cu unele anestezice, cu antidepresoarele de tip I.M.A.O., cu digitalicele (medicamente cardiologice) si cu antidiabetice este nerecomandabila si trebuie sa se faca cu prudenta.
Administrarea betastimulantelor se face pe cale orala, pe cale injectabila, sub forma de aerosol, prin nebulizare (pneumologie) sau ca supozitoare (obstetrica).

Efecte nedorite – Se pot produce tulburari neurosenzoriale (agitatie, tremuraturi, vertij, dureri de cap), digestive (greturi, vome) si cardiace (palpitatii, accelerarea ritmului cardiac), reactii alergice, o hiperglicemie (cresterea nivelului glucozei sangvine) sau o hipokaliemie (scaderea nivelului potasiului sangvin).

#tags   \