Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Artropatia Charcot

16 iunie 2015
Share

Artropatia Charcot, denumita si piciorul Charcot, este un sindrom ce apare la persoanele cu neuropatie (afectiune a sistemului nervos central sau periferic). Aceasta include fracturi si dislocari ale oaselor si articulatiilor, ce apar in urma unei traume minore sau chiar in lipsa unei traume.

In aceasta afectiune, oasele sunt slabite suficient incat sa se fractureze, iar odata cu miscarile de mers, piciorul isi poate schimba forma. Pe masura ce boala progreseaza, articulatiile se distrug, iar piciorul se deformeaza. Artropatia Charcot este o afectiune serioasa, ce poate duce la deformare severa, dizabilitate si chiar amputatie. Din cauza severitatii sale, este important ca pacientii cu diabet (boala asociata frecvent cu neuropatia) sa ia masuri preventive si sa consulte medicul imediat daca apar semne sau simptome specifice artropatiei Charcot.

Care sunt semnele si simptomele?

Initial, apar doar umflarea, roseata si caldura la nivelul piciorului si al gleznei. Mai tarziu insa, atunci cand apar fracturi si dislocari, pot fi deformari severe ale piciorului si gleznei, inclusiv prabusirea arcului piciorului sau instabilitatea gleznei. Artropatia Charcot progreseaza prin trei stadii:

  • Stadiul 1 este acut si se manifesta prin roseata marcata, umflare, caldura locala. Radiografiile efectuate in acest stadiu pot indica fragmentare osoasa si dislocarea articulatiei.
  • Stadiul 2 este subacut, iar roseata, umflarea si caldura descresc. Radiografiile pot indica vindecare osoasa timpurie.
  • Stadiul 3 este cronic, iar in aceasta etapa se produc reconstructia si consolidarea. Roseata, umflarea si caldura dispar, oasele se vindeca si sunt prezente in mod frecvent deformari.

Care sunt cauzele artropatiei Charcot?

Apare la persoanele cu neuropatie periferica ce apare, la randul sau, in anumite afectiuni medicale, precum diabet, sifilis, poliomielita, alcoolism cronic sau siringomielie. Microtraumele repetitive ce depasesc rata de vindecare pot cauza fracturi si dislocari. Schimbarile din circulatie pot cauza resorbtia oaselor, cauzand slabirea acestora si crescand, astfel, susceptibilitatea la fracturi si dislocari.

Cum se diagnosticheaza si trateaza artropatia Charcot?

decupata artropatia chercotTimpul dintre aparitia simptomelor si diagnostic poate sa fie reprezentat de cateva saptamani sau luni. Intarzierea diagnosticului poate afecta sau nu rezultatul final, deoarece instabilitatea accentuata poate sa apara chiar si in urma unui diagnostic corect. Diagnosticarea artropatiei Charcot se bazeaza pe suspiciunea acesteia la persoanele cu neuropatie. Roseata, umflarea si caldura locala intensa pot fi singurele simptome. Unele persoane pot acuza durere. Radiografiile efectuate din timp pot indica umflarea tesutului moale, fara modificari la nivelul oaselor. Insa, dupa repetarea mai multor radiografii dupa cateva saptamani, se pot dezvolta modificari la nivelul oaselor si articulatiilor.

Tratamentul nechirurgical include imobilizarea si reducerea stresului mecanic. Imobilizarea se efectueaza cu ajutorul unor proteze care permit mersul si impiedica deformarea piciorului. Dupa vindecarea stabila din stadiul 3, tratamentul include incaltaminte favorabila cu proteze protectoare.

Tratamentul chirurgical este indicat in aparitia deformarii articulare. Aceasta prelungeste timpul de vindecare si, cu cat este mai severa leziunea, cu atat vindecarea este mai lenta si pot aparea deformari permanente. Vindecarea completa necesita aproximativ 1-2 ani.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.