Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Acrocianoza

13 decembrie 2010
Share

Acrocianoza este sindrom de boala manifestat prin coloratie albastru-violacee (cianoza) a extremitatilor (urechi, maini, picioare) si uneori a fetei, permanenta si mai putin dureroasa, accentuata de frig, care apare in context familial, afectand de obicei sexul feminin. Se poate insoti de hiperhidroza, keratoza pilara si de infiltrarea extremitatilor.
Aceasta afectiune este cauzata de un spasm al vaselor cutanate mici (capilare si venule), provocand o incetinire locala a circulatiei sangelui. Intr-adevar, acrocianoza este insotita adesea de perturbari ale ciclului menstrual. Acrocianoza sc observa cateodata in cadrul bolii lui Raynaud.

Simptome si evolutie – Cianoza se accentueaza cu frigul si umiditatea, care pot chiar provoca unele dureri usoare. Ea se mai agraveaza in caz de emotie. Cianoza poate depasi extremitatile corpului si poate atinge coapsele si antebratele. Adesea i se asociaza transpiratia si racirea pielii. Evolutia este de obicei benigna, ameliorarea survenind spontan cu timpul. Evolutia este cronica, cu exacerbari iarna.

Tratament – Tratamentul cel mai eficace consta in evitarea expunerii la frig. Au mai fost propuse si alte masuri pentru a lupta impotriva atoniei acestor mici vase (vitaminoterapie, fitoterapie), dar eficacitatea lor este nesigura. Nu exista vreo masura preventiva.