Revista care te menține sănătos

Știri

Vitaminele in exces pot avea efecte secundare!

27 februarie 2012
Share

Desi poate parea un lucru ciudat, se pare ca aportul de vitamine in exces poate avea anumite efecte secundare asupra organismului. Insa oamenii nu prea le cunosc. Problema este ca foarte multe persoane considera ca vitaminele si mineralele nu pot face niciun rau. Gresit!

Iata cateva dintre efectele secundare ale excesului de vitamine:

  • Prea multa vitamina A. Aceasta este o vitamina solubila in grasimi, iar acest lucru o face mult mai periculoasa. Va fi stocata in celulele de grasime ale organismului pentru o perioada lunga de timp. Vitaminele solubile in apa se elimina usor prin urina, deci nu sunt retinute in organism.
  • Efectele secundare ale vitaminei B in exces. Complexul de vitamine B este cel mai mare grup de vitamine, B12 fiind ultima subcategorie. Acest grup functioneaza destul de ciudat. Daca va intrebati de ce medicii prescriu intotdeauna un complex de B-uri pentru alimentatia zilnica si nu doar vitamina B4 de exemplu, este pentru ca oricare dintre componentele complexului de B-uri administrata separat poate provoca un dezechilibru in organism. Lipsa de reflex in muschi se poate datora unei supradoze de vitamina B6.
  • Atentie la vitamina C! Insomnia, insotita de dureri de cap, este unul dintre efectele secundare ale aportului de prea multa vitamina C. Daca mancati foarte multe citrice, acestea va pot oferi o explozie de energie si nu veti mai putea dormi.
  • Vitamina D si efectele secundare. D este o vitamina speciala, deoarece aportul sau nu se face doar prin intermediul alimentatiei zilnice sau al suplimentelor din farmacii. Expunerea la soare este, de asemenea, responsabila de producerea vitaminei D in organism. Principalul efect secundar este acela ca se retine prea mult calciu in sange. Atunci cand va expuneti mult prea mult la soare, calciul in exces nu se depune pe oase, ci merge direct la rinichi, formand pietre.

Ruxandra Raica

Sursa: www.oneindia.in

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.