Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Vitamina C nu va scapa de raceli!

1 octombrie 2007
Share

Un nou studiu, publicat de Cochrane Library, releva faptul ca vitamina C nu ajuta la prevenirea racelilor, decat pentru cei care traiesc in locuri cu temperaturi foarte scazute sau depun efort fizic intens. Astfel, acest truc e folositor pentru atleti de maraton, soldati si exploratori arctici, dar nu pentru majoritatea adultilor.

Acum 30 de ani, Linus Pauling, chimistul laureat al Premiului Nobel, isi publica volumul sau, numit „Vitamina C si racelile”, in care recomanda ca oamenii sa ia un gram de vitamina C in fiecare zi, pentru a preveni racelile. Autorii celui mai recent studiu in domeniu nu spun ca Pauling a gresit, ci doar ca era excesiv de optimist.

Rezultatele studiilor
Profesorul Harri Hemilä, de la Universitatea din Helsinki – Finlanda, impreuna cu alti trei colegi de-ai sai, au studiat 30 de lucrari stiintifice care au analizat mai mult de 11.000 de participanti pe o perioada de mai multe zeci de ani, comparand folosirea regulata de vitamina C cu cea a unui placebo. Extragand date din studii, ei au ajuns la concluzia ca riscul de a raci era doar cu 4% mai mic pentru un adult care lua vitamina C zilnic, diferenta aproape imperceptibila. Cercetatorii au spus ca acest beneficiu al vitaminei este atat de mic, incat nu merita sa o iei in fiecare zi. „Nu are sens sa iei vitamina C timp de 365 de zile pe an ca sa micsorezi riscul de a raci”, a spus Hemilä intr-un articol din MedPage Today.
Cu toate acestea, ei au descoperit totusi ca acei participanti care sufereau de stres fizic aveau sanse cu 50% mai mici sa raceasca daca luau suplimente regulate de vitamina C, in comparatie cu placebo.

Si totusi… beneficii exista

Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca vitamina C este esentiala din mai multe motive. In primul rand, ajuta la regenerarea tesuturilor (spre exemplu, la repararea tendoanelor, ligamentelor rupte si la regenerarea pielii). Apoi, fiind antioxidant, ajuta la construirea sistemului imunitar si micsoreaza riscul de cancer, boli de inima, artrita si alte boli inflamatoare. Unele declaratii controversate chiar au legat consumul de vitamina C de tratarea unor boli precum SIDA sau gripa aviara.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C este, pentru barbati, de 90 de miligrame si, pentru femei, de 75 de miligrame, iar cantitatea maxima este de 2.000 de miligrame (doua grame).

Puteti sa va asigurati `n fiecare zi cantitatea ideala de vitamina C prin consumul de citrice si alte fructe (kiwi si capsuni) si legume, cum sunt varza sau broccoli.

De retinut despre vitamina C

1. De ce avem nevoie de vitamina C?
Vitamina C are o multitudine de utilizari in organism. Ajuta sa incetineasca sau sa previna deteriorarea celulelor. De asemenea, e nevoie de ea pentru a mentine tesuturile corpului sanatoase si pentru a stabiliza sistemul imunitar. Apoi, aceasta vitamina ajuta corpul sa absoarba fier din plantele consumate in mancaruri.

2. Ce se intampla daca nu luam suficienta vitamina C?
Din fericire, vitamina C se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam, asa ca deficienta este foarte rara. Totusi, in momentul in care nu avem suficienta vitamina C in organism, putem suferi de anemie, sangerari la nivelul gingiilor, infectii si vindecari intarziate ale ranilor.

3. Cum putem asimila vitamina C?

Cel mai bun mod de a consuma vitamina C este prin intermediul alimentelor. Cele mai bune surse sunt fructele si legumele. Mai jos, va prezentam o lista de alimente si cantitatea de vitamina C pe care o contin.
Papaya (1 bucata) – 190 mg
Capsune (o ceasca) – 90 mg
Portocale (1 bucata) – 80 mg
Cartof copt (1 bucata) – 20 mg
Unele sucuri si cereale au adaosuri de vitamina C, insa cantitatea variaza de la produs la produs. Puteti verifica eticheta pentru a sti sigur cu cata vitamina C contribuie acel produs la sanatatea dvs.

4. Cum ar trebui sa fie preparate alimentele pentru a pastra vitamina C?
Din pacate, vitamina C se distruge usor prin preparare sau gatit. Pentru a o pastra, puteti urma aceste sfaturi:
Mancati fructe si legume crude cat mai proaspete. Taiati legumele chiar inainte sa le mancati sau gatiti. Preparati alimentele bogate in vitamina C in cat mai putina apa. Folositi cuptorul cu microunde sau fierbeti alimentele pentru a retine cat mai multa vitamina C.
5. Cat de folositoare sunt suplimentele?
Persoanele sanatoase care mananca multe fructe si legume au nevoie foarte rar de suplimente de vitamina C, iar studiile clinice au demonstrat ca suplimentele nu ajuta la prevenirea racelilor, desi pot contribui uneori la micsorarea duratei acestora.

6. Exista supradoze de vitamina C?

Cantitatea maxima zilnica de vitamina C indicata pentru corpul uman e de 2.000 mg din alimente si suplimente. Desi, in general, excesul de vitamina C e eliminat in urina, dozele mai mari pot cauza dureri de cap, urinari frecvente, diaree si greata. De asemenea, oamenii care au sau au avut pietre la rinichi ar trebui sa evite doze mari de vitamina C.

Alina Marin
Consultant: Dr. Carmen Badea
Medic specialist medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.