Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Vitamina A

17 martie 2023
Share

Vitamina A este o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).

Retinolul ajuta vederea pe timp de noapte, dar si in bolile de inima, diabet, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism.

Carenta de vitamina A se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, diminuarea gustului, diaree. schimbari la nivelul dintilor si a pielii, procese de ulcerare a globului ocular, aparitia de cosuri pe fata, ingrosarea pielii si scaderea secretiei sudorale. Pot apare afectiuni ale aparatului urogenital cum ar fi: usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente, reducerea instinctului sexual, tulburari in procesul de reproducere.

Sursele de vitamina A sunt: ficat, untura de peste, oua, legume cu frunze verzi (spanac), fructe (mango, papaya, curmale), fasole verde, lactate, fructe si legume de culoare portocalie (caise, piersici, morcovi, rosii, ardei).

Doza zilnica recomandata de vitamina A: 5.000 UI.

Sinonim: retinol.

Nota pentru articolul «Vitamina A»:3.50/ 5 (2 voturi)
#tags   \