Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Veruci: transmitere și tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 decembrie 2023
Share
Veruci: transmitere și tratament

Verucile apar atunci când un virus ajunge în contact cu pielea și cauzează o infecție. Verucile tind să apară la nivelul tegumentului lezat, deoarece virusul poate intra prin stratul de deasupra al pielii, prin zgârieturi sau tăieturi.

Copiii sunt mai predispuși la veruci, comparativ cu adulții, deoarece aceștia nu au sistemul imunitar dezvoltat pentru a lupta cu numeroasele tipuri de HPV (Human Papilloma Virus) care există.

Cum se trasmit verucile?

Verucile – ori negii, în termeni populari – sunt contagioase și pot fi transmise prin atingerea unei veruci aflată pe pielea unei persoane sau prin contactul cu suprafețe care au fost atinse de verucile unei persoane, precum prosoape sau covoare de baie.

Verucile pot fi răspândite dintr-o parte în alta a corpului. Din acest motiv, este important să vă spălați pe mâini bine întotdeauna după ce atingeți verucile. Dacă aveți veruci într-o parte a corpului în care îndepărtați părul cu lama de ras, trebuie să știți că aceasta poate transfera virusul în alte părți ale corpului.

 Cum pot fi prevenite verucile?

Deși verucile de la nivelul pielii nu pot fi prevenite, există mai multe măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a micșora acest risc. Unul dintre cele mai importante lucruri este să vă spălați pe mâini regulat. În plus, mențineți pielea sănătoasă, hidratată și evitați tăieturile. Renunțați la anumite obiceiuri, precum roșul unghiilor. Acest obicei favorizează apariția unei deschizături ce permite virusului să între în piele.

În plus, utilizați prosoape curate la sala de sport sau în alte locații publice și utilizați papuci în dușurile comune și vestiare.

Verucile: transmitere si tratament

Care este tratamentul pentru veruci?

Unele dintre veruci vor dispărea de la sine, în timp ce altele necesită tratament. Acestea pot să dispară singure chiar și după câteva luni sau ani. Dacă nu dispar sau dacă se agravează, verucile necesită atenție medicală. Medicul dermatolog vă poate recomanda un tratament pentru veruci sau vă poate îndepărta verucile prin diferite tehnici, inclusiv chirurgical. Este important să consultați un medic din timp, înainte ca verucile să se răspândească pe restul corpului. Cu cât le tratați mai devreme, cu atât există șanse mai mici să se răspândească.

Unele tratamente ce pot fi efectuate la domiciliu pot avea rezultate în câteva săptămâni sau luni. Plasturii cu acid salicilic sau unele soluții ce îndepărtează verucile pot fi foarte eficace atunci când sunt folosite corect. Urmați indicațiile cu atenție. Aveți grijă să îndepărtați pielea moartă de la nivelul verucilor în ziua următoare aplicării acestor soluții. Nu folosiți ustensilele pe care le utilizați pentru îndepărtarea pielii moarte și în alte părți ale corpului, deoarece există riscul de împrăștiere a acestora în alte părți ale corpului.

Având în vedere contagiozitatea pe care o au verucile, este necesar să mergeți la medic imediat și să începeți tratamentul. Acest lucru vă protejează de răspândirea verucilor în alte părți ale corpului, dar îi protejează și pe membrii familiei ori pe cei care locuiesc în aceeași casă.

Tratamentele pentru veruci sunt numeroase și trebuie aplicate doar cu avizul medicului. Orice încercare la domiciliu a unor tehnici mai mult sau mai puțin învechite poate agrava situația și poate favoriza răspândirea verucilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.