Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ventricul cardiac

13 decembrie 2010
Share

Fiecare dintre cele doua cavitati interne ale inimii, una la dreapta, alta la stanga, separate una de alta printr-un sept, septul interventricular si situate in fata auriculelor cu care comunica prin orificiile auriculoventriculare. Fiecare ventricul primeste sangele de la auriculul corespunzator si il arunca la fiecare sistola spre o artera: aorta pentru ventriculul stang, artera pulmonara pentru ventriculul drept.

Patologie
– Cele doua ventricule cardiace asigura o functie de pompa: ele au misiunea sa ejecteze la fiecare sistola (perioada de contractie a inimii) continutul lor sangvin in circulatia lor respectiva.
– Ventriculul drept, de forma triunghiulara, primeste sangele dezoxigenat care provine din auriculul drept, apoi este ejectat in timpul sistolei in artera pulmonara, spre plamani (mica circulatie).
– Ventriculul stang, mai mare decat cel drept si cu peretele mai gros, de forma ovala, primeste din auriculul stang sangele bogat in oxigen, apoi il ejecteaza in aorta, care se ramifica in toate organele nepulmonare (marea circulatie). Atunci cand este alterata functia de pompa a unui ventricul, se vorbeste de insuficienta ventriculara dreapta, stanga sau de insuficienta cardiaca globala, dupa caz.
– O insuficienra ventriculara dreapta poate rezulta dintr-o embolie pulmonara, dintr-o hipertensiune arteriala pulmonara sau dintr-o insuficienta respiratorie cronica.
– O insuficienra ventriculara stanga poate fi consecutiva unui infarct miocardic, unei valvulopatii mitrale, unei hipertensiuni arteriale sau a unei miocardiopatii.