Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Vegetalism

13 decembrie 2010
Share

Regim alimentar lipsit de orice produs de origine animala. Vegetalismul, spre deosebire de vegetarism, exclude nu doar toate felurile de carne, ci si toate produsele de origine animala (oua, lapte, miere etc.), Bazat pe principii filosofice, religioase sau igienice, acest regim foarte restrictiv provoaca diferite carente, indeosebi in proteine; de fapt, proteinele vegetale sunt deficitare in anumiti acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si deci trebuie furnizati prin alimentatie) si nu pot acoperi totalitatea necesitatilor. O alta carenta importanta priveste mineralele ca fierul (ale carui surse esentiale sunt carnea, pestele si ouale), zincul (care se gaseste in principal in carne) si unele vitamine, in particular vitamina B 12 (continuta exclusiv in produsele animale: carne, peste, oua, lapte si produse lactate). Pe deasupra, marea abundenta a acestui regim in fibre alimentare agraveaza acest dezechilibru inhiband absorbtia intestinala a mineralelor. Vegetalismul este in consecinta nerecomandabil in toate imprejurarile si, indeosebi, in cursul cresterii, sarcinii, alaptarii, precum si la persoanele in varsta, bolnavi si convalescenti.

Nota pentru articolul «Vegetalism»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate