Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Vasile Dobre, 59 ani, Targu Neamt

25 mai 2011
Share

Exista stadii clare ale gonartrozei? Cum evolueaza aceasta boala?

Gonartroza are un debut insidios, fiind o perioada lunga bine tolerata. Durerea este simptomul care domina tabloul clinic. Este localizata in regiunea interna a genunchiului si iradiaza de obicei la coapsa sau la gamba, avand caracter mecanic (apare initial la sprijinul unipodal, pe un picior, la urcatul si, mai ales, la coboratul scarilor si se amelioreaza la repaus).

Pe masura ce boala evolueaza, apare la eforturi din ce in ce mai mici si limiteaza perimetrul de mers al bolnavului. Folosind mai multe criterii (clinice, radiologice si artroscopice), gonartroza a fost impartita in 4 stadii de gravitate:

  • Stadiul Imodificarile sunt minime (durere usoara si, uneori, tumefactie articulara, fara modificari radiologice; artroscopic apar semne de degenerare articulara si meniscala);
  • Stadiul II – modificarile sunt moderate (durere, tumefactie si redoare articulara; pe radiografia in sprijin se observa diminuarea spatiului articular, iar artroscopic apar fibrilarea cartilajului si meniscuri degenerate);
  • Stadiul III – modificarile se accentueaza (manifestari clinice moderate; radiologic se constata si aparitia osteofitelor, iar artroscopic apare fragmentarea cartilajului);
  • Stadiul IVmodificarile sunt severe (durere de repaus, redoare articulara, instabilitate, deformare articulara; radiologic se observa spatiul articular mult redus, scleroza osoasa in zona de sprijin, osteofite, dezaliniere; artroscopic apare dezgolirea osului subcondral pe zone intinse).
Nota pentru articolul «Vasile Dobre, 59 ani, Targu Neamt»:4.50/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate