Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Varice ale membrelor inferioare

20 martie 2023
Share

Varicele sunt dilatatii patologice permanente ale unei vene a coapsei si mai ales a gambei, insotite de o ulceratie a peretelui sau. Varicele membrelor inferioare sunt de cele mai multe ori esentiale sau idiopatice, adica ele constituie fenomene izolate si nu sunt consecinta unei boli. Varicele sunt legate de un defect de etanseitate al valvulelor venoase, care impiedica in mod normal refularea sangelui in jumatatea inferioara a corpului, de aici rezultand o dilatatie a venelor, predominand la picioare din cauza greutatii.

Varice, simptome

Simptomele sunt provocate mai ales de acumularea de sange in gambe, nu stat de varicele in sine. Apoi se formeaza un cordon albastru, moale, sinuos vizibil prin piele, care se aplatizeaza in pozitia intinsa si iese in evidenta in pozitia in picioare.

Varicele se afla la origine a trei feluri de complicatii:

  • flebita superficiala care este o inflamatie acuta in jurul varicelor membrului inferior, si se produce o durere si o modificare a pielii in lungimea segmentului varicos – ruptura de varice – antreneaza o hemoragie abundenta si neasteptata. Sangerarea se poate produce in exterior sau poate da nastere la un hematom subcutanat dureros;
  • tulburarile cutanate se produc pe termen lung. Acestea sunt in general o dermita ocra si ulcere varicoase. Tratamentul trebuie sa impiedice agravarea varicelor si prevenirea complicatiilor lor.

Varice, tratament

Tratamentul combina lupta impotriva acumularilor de sange, prescrierea de medicamente venotonice, sclerozarea varicelor, tratament chirurgical prin „stripping” sau chiva care consta in ligaturarea venelor deficiente.

Nota pentru articolul «Varice ale membrelor inferioare»:3.33/ 5 (3 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate