Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ulcer al gambei

13 decembrie 2010
Share

Plaga persistenta a gambei, de origine circulatorie. Un ulcer al gambei este cauzat de cele mai multe ori de o insuficienta venoasa (acumulare de sange in vene) a membrelor inferioare consecutiva unei flebite mai vechi sau mai recente sau unor varice (atunci se vorbeste de un ulcer varicos). Plagile care au alte cauze (infectie locala, cancer) sunt numite ulceratii. Toti factorii care favorizeaza leziunile vasculare predispun la ulcere: sarcina, profesie care obliga la stationarea indelungata in picioare, pentru ulcerele venoase; tabagism, alcoolism, diabet, hipercolesterolemie (nivel excesiv de colesterol in sange), hipertensiune arteriala, pentru ulcerele arteriale. Adesea, un ulcer apare ca urmare a unui traumatism local: lovitura, ranire, scarpinat etc. Ulcerul formeaza o plaga de suprafata variabila, unde straturile superficiale ale pielii sunt distruse.

Tratament – Acesta vizeaza concomitent ingrijirea simptomelor si a cauzei ulcerului. Ulcerul este dezinfectat cu regularitate cu ajutorul antisepticelor, alte ingrijiri locale se desfasoara in faze succesive, determinate de evolutia plagii. In paralel cu ingrijirile locale, care sunt indelungate, dificile si pot necesita o spitalizare, este necesar sa se acorde atentie ingrijirii cauzei ulcerului. Un ulcer venos va fi tratat prin repaus, picioarele se vor tine mai ridicate decat spatele in pozitia culcat, si se vor purta bandaje elastice sau ciorapi speciali, acestia trebuind sa nu fie prea stransi pentru a nu bloca circulatia arteriala. Tratamentul unui ulcer arterial face apel la repaus, picioarele trebuind sa fie inclinate in jos, la suprimarea tutunului si alcoolului, la tratamentul unui eventual diabet si la cel al arteritei.

Prevenire – Este foarte important a se asigura o buna prevenire a ulcerelor gambei, adica de a ingriji orice varice sau boala venoasa inainte de formarea unui ulcer.

Nota pentru articolul «Ulcer al gambei»:3.00/ 5 (3 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate