Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Tusea cronica, semnul unor afectiuni severe

Dr. Dragos Bumbacea, medic primar pneumologie
5 martie 2020
Share
Tusea cronica, semnul unor afectiuni severe

Sezonul infectiilor respiratorii mai usoare (guturai) sau mai grave (pneumonie) este inca in toi. Majoritatea celor cu infectii respiratorii prezinta si tuse ca o manifestare a bolii. De multe ori, aceasta este considerata de pacient ca fiind cel mai important simptom, dar si un motiv pentru care vine sa consulte medicul.

Tratamentul infectiilor respiratorii depinde de severitatea lor, plecand de la metode simple, cum ar fi picaturi de nas, medicamente pentru febra, pentru durere de cap sau de gat, ajungand pana la administrarea de antibiotic. Acesta din urma este necesar numai in anumite situatii (de regula doar in pneumonii sau sinuzite purulente) si trebuie prescris de medic. Multi pacienti pot constata ca dupa un tratament pentru infectia respiratorie (eventual un antibiotic la indicatia medicului) totul merge bine: a trecut febra, gatul nu mai doare, avem pofta de mancare din nou, ne revin fortele incet-incet. Cu toate acestea, tusea continua, desi parca ar fi mai bine pe zi ce trece, dar recuperarea este foarte lenta. Ce facem in aceasta situatie? Mai luam un alt antibiotic? Administrarea unui alt antibiotic este necesara doar in cazul in care mai exista semne de infectie (de exemplu febra) si nu doar pentru ca tusea persista.

Atentie!

Excesul de antibiotice pentru infectii respiratorii usoare sau pentru tusea de alta cauza este cea mai importanta cauza a cresterii rezistentei microbilor la antibiotice!!

Cand incepem sa ne ingrijoram?

Tusea este considerata cronica atunci cand dureaza mai mult de 3-4 saptamani. Dupa acest interval este momentul consultarii unui medic pentru elucidarea cauzei tusei. Rareori o tuse dupa o infectie respiratorie poate dura pana la 8 saptamani (mai ales la cei cu o reactivitate crescuta a cailor respiratorii), dar intotdeauna se observa o ameliorare treptata in acest interval. Deci, daca tusiti mai mult de 3-4 saptamani, mai ales daca tusea nu a inceput odata cu alte semne de infectie respiratorie (febra, guturai, dureri in gat, dureri de cap) si mai ales daca nu da semne de ameliorare evidente, mergeti deindata la medic! Fumatorii tind sa considere ca tusea (mai ales matinala) este „normala” si nu ii acorda atentia cuvenita. Schimbarea caracterelor tusei (mai frecventa, mai suparatoare) este un semnal ca trebuie consultat medicul.

Doua cauze majore ale tusei cronice: tuberculoza si cancerul
Sunt numeroase cauze care pot determina tusea cronica, dar ne vom concentra asupra celor mai grave:
Tuberculoza pulmonara ramane o cauza importanta de tuse cronica si, datorita faptului ca este o boala contagioasa, este important sa fie descoperita cat se poate de repede pentru a impiedica raspandirea ei. Radiografia pulmonara si examenul sputei („flegmei”) eliminata de pacient sunt necesare pentru diagnostic. Cancerul pulmonar este de asemenea o cauza frecventa de tuse cronica, mai ales la fumatori. Descoperirea precoce, din timp a acestei boli poate fi salvatoare pentru viata pacientului. Fumatorii nu trebuie sa ezite sa se prezinte la medic in cazul in care apare o tuse noua, sau tusea lor veche „tabagica” isi schimba caracterele. Radiografia pulmonara, endoscopia bronsica, tomografia computerizata sunt cele mai importante investigatii care permit stabilirea unui diagnostic de cancer pulmonar.

Cauzele „ascunse” de tuse cronica
In afara bolilor severe descrise mai sus (si a altora foarte numeroase, pe care nu le voi mai descrie aici) mai sunt o serie de cauze de tuse cronica care nu sunt evidente dupa investigatiile initiale. Aceste cazuri trebuie sa ajunga in centre specializate in tusea cronica, care aplica un algoritm diagnostic complex, ce cuprinde investigatii sofisticate (provocare bronsica, analiza sputei induse etc.). Astfel de cauze sunt boli la nivelul plamanului, cum ar fi astmul, dar si boli invecinate, cum ar fi refluxul gastroesofagian (manifestat prin arsuri si regurgitatii) sau rinosinuzita cronica, in care secretiile nazale se scurg in gat si determina tuse cronica. Uneori tusea este si un semn al unei tulburari psihice. In fine, in unele cazuri nu se poate gasi o cauza chiar dupa efectuarea celor mai avansate investigatii (cam la unul din 10-15 pacienti), ceea ce se numeste tuse cronica idiopatica (adica fara cauza) si care de fapt asteapta cercetarea din domeniul medical sa gaseasca noi cauze de tuse.

Sfaturi pentru ameliorarea tusei

Daca aveti o infectie respiratorie este de asteptat sa tusiti, si nu trebuie sa luati medicamente pentru tuse (antitusive sau expectorante) decat daca tusea e foarte suparatoare. Retineti ca hidratarea suficienta (1,5-2 litri de lichide pe zi si chiar 3-4 litri la cei cu febra inalta) este cel mai bun tratament pentru a expectora mai usor si pentru umezirea mucoaselor respiratorii! Daca tusiti mai mult de 3-4 saptamani (mai ales daca nu ati avut alte semne de infectie) consultati un medic pneumolog care sa depisteze cauza tusei si sa va trateze. Puteti avea o boala contagioasa (tuberculoza) sau o boala severa (cancerul la fumatori), sau o alta boala mai putin grava, dar suparatoare (astm, reflux gastroesofagian, rinosinuzita cronica). Diagnosticul corect si tratamentul corespunzator conduce de cele mai multe ori la ameliorarea sau disparitia tusei.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.