Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tuse convulsiva

21 martie 2023
Share

Tusea convulsiva este o boala infectioasa cauzata de bacilul lui Bordet-Gengou. Tusea convulsiva a devenit foarte rara in tarile in care vaccinarea este curenta. Ea atinge indeosebi copiii sub 5 ani nevaccinati si este periculoasa indeosebi la sugar. Boala este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare, unde inca este uneori mortala. Tusea convulsiva se transmite de la un individ la altul (tuse, stranut), adesea prin mici epidemii.

Tuse convulsiva, simptome si semne

Dupa contagiu (contact cu o persoana atinsa de tuse convulsiva), incubatia silentioasa dureaza aproximativ o saptamana. Apoi apare o scurgere nazala, in continuare o febra moderata si o tuse care poate provoca vome. Cateva zile mai tarziu, tusea poate lua un aspect caracteristic: chinta violenta, urmata uneori de o pauza respiratorie cu cianoza si cu reluarea zgomotoasa a inspiratiei.

Tuse convulsiva, evolutie

Tusea convulsiva dureaza 8 pana la 10 saptamani. Ea este adesea urmata de o faza indelungata de tuse izolata, ticul convulsiv. De altfel, ea este imunizata: nu se contracta decat o singura data. Uneori, la sugar, tusea convulsiva se complica printr-o stare de epuizare, una de deshidratare, cu o suprainfectie a plamanilor cu o alta bacterie, cu o asfixie sau chiar cu o encefalita (inflamatie a encefalului).

Tuse convulsiva, tratament si prevenire

Tratamentul consta in luarea de antibiotice, iar la copiii trecuti de 7 ani si administrarea de sedative ale tusei. Spitalizarea trebuie sa fie sistematica pentru sugarii sub 6 luni si pentru copiii la care s-a observat o cianoza; se impune supravegherea indeaproape a celorlalti copii, mai ales in timpul chintelor de tuse.

Este necesara izolarea copilului, iar declararea bolii catre autoritatile sanitare este obligatorie. Vaccinarea, posibila incepand cu varsta de 3 luni, cu o injectie de rapel din 5 in 5 ani in timpul copilariei, este foarte eficace si aproape intotdeauna fara risc.