Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Tulburarile circulatorii periferice 2

1 aprilie 2007
Share

Tulburarile circulatorii periferice pot interesa atat teritoriul venos, cat si cel arterial. Vom aborda in continuare doar cateva dintre cele mai frecvente afectiuni care pot beneficia de tratament homeopat.

Sindromul de ischemie periferica progresiva cronica
Sindromul de ischemie periferica progresiva cronica se realizeaza prin procese arteriale care pot interesa oricare din straturile peretelui vascular. Acestea au ca rezultat final o ingrosare a acestuia.
Cauza principala a bolii este ateroscleroza, care duce la instalarea ischemiei in segmentul afectat.

Semne clinice
La inceput senzatia resimtita este un disconfort ce apare dupa efort, dar, progresiv, pe masura ce boala evolueaza, disconfortul se transforma in durere sub forma de crampe, cu arsura sau senzatie de raceala, care il obliga pe pacient sa micsoreze sau chiar sa inceteze efortul. Durerea dispare dupa cateva minute de repaus.
In stadiile avansate durerea devine permanenta, severa, nu mai are legatura cu efortul si este mult accentuata in timpul noptii. Durerea se atenueaza partial prin asezarea extremitatilor bolnave in pozitie decliva (cu picioarele atarnand pe marginea patului). Alte simptome pot fi: senzatia de oboseala in muschi, senzatia de amorteala sau furnicaturi. Tulburarile trofice care intervin in timp sunt: piele lucioasa, unghii deformate, striate, mate, micoza interdigitala, iar in stadiul avansat ulceratii si gangrena.

Tratamentul homeopat

Tratamentul homeopat vizeaza atat imbunatatirea circulatiei si inlaturarea durerii, cat si inlaturarea factorului etiologic (ateroscleroza). Pentru durere pot fi utile:
– Causticum: slabiciune si tremuraturi ale gambelor, dureri fulgurante si contracturi in muschii posteriori ai gambei.
– Dulcamara: senzatie de tractiune in gambe, furnicaturi in degete.
– Gelsemium: senzatie de slabiciune in gambe, chiar dupa eforturi mici; contractia degetelor de la picioare.
– Lachesis: crampe in muschii posteriori ai gambei; dureri acute cu senzatia de tractiune; senzatie de frig si greutate in picioare.
– Staphysagria: crampe si dureri ca de ruptura musculara, in molet; ameliorare la caldura.
Remediile homeopate pot fi asociate cu macerate glicerinate (MG), la indicatia medicului homeopat. De exemplu: Populus Nigra MG, Cornus Sanguinea MG. Pentru inlaturarea aterosclerozei se pot folosi Acer Campestre MG sau Olea Europaea MG.

Boala varicoasa (varicele) este cea mai frecventa boala a venelor periferice de la picioare si maini. Se intalneste la 15-30% din persoanele peste 25 ani, cu preponderenta la femei.

Tulburarile circulatorii venoase periferice

Cele mai frecvente afectiuni venoase periferice sunt boala varicoasa si ulcerul varicos. Boala varicoasa (varicele) se caracterizeaza prin dilatari venoase insotite de modificari structurale ale peretelui venos, avand drept consecinta tulburari de hemodinamica venoasa.

Factori favorizanti si simptome

Exista si o predispozitie genetica in etiologia varicelor. Factorii favorizanti pot fi: interni (tulburarile endocrine, obezitatea, sarcina) si externi: profesie ortostatica, caldura, avitaminoza, infectiile.
Cand venele dilatate sunt situate superficial, acestea devin vizibile si produc simptome caracteristice: senzatia de greutate, oboseala sau durere in membrul respectiv. Localizarea cea mai frecventa este la nivelul membrelor inferioare la gambe si coapse.

Bolile venoase, varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet. Cu toate acestea, s-a constatat ca purtarea ciorapului elastic, mentinerea unei greutati corporale in limite normale si exercitiul fizic regulat pot fi benefice (ciclism, inot).

Conduita terapeutica
Tratamentul curativ poate fi metoda compresiva, sclerozanta sau chirurgicala. Nici abordarea homeopata nu este de ignorat. De exemplu, pentru tratarea venelor varicoase se pot folosi remediile:
• Aesculus Hipocastanum: varice dureroase, care produc in zona afectata senzatia de plenitudine agravata la caldura, ameliorate dupa baie rece.
• Lachesis: indicata la femei cu varice si tulburari de menopauza, la care apar varicele cand dispare ciclul menstrual.
• Pulsatilla: cand varicele sunt complicatii ale sarcinii sau nasterii.
Tratamentul homeopatic in cazul ulcerului varicos nu presupune neaparat excluderea tratamentului alopatic, recomandat de medic pentru bolile cronice, deoarece acest lucru ar putea pune in pericol viata bolnavului. Remediile ce pot fi utilizate in ulcerul varicos sunt multiple, de exemplu:
• Hamamelis: circulatia este deficitara, zona din jurul ulcerului e intunecata, albastruie-rosiatica, sensibila si dureroasa.
• Lachesis: pentru cazurile cronice, cand zona e mov-albastruie si dureroasa la comprimarea provocata de haine.
• Sulfur: in ulcerul varicos cu fundul si marginile foarte rosii, care sangereaza usor; arsuri si prurit intens, agravat la apa si aplicatii umede.

Remediile homeopate folosite in boala varicoasa sau ulcer varicos trebuie administrate un timp mai indelungat pentru a-si exercita actiunea. Pe durata tratamentului homeopatic se recomanda evitarea preparatelor cortizonice sub forma de unguente sau spray, deoarece acestea scad efectul remediilor. Mentionez ca indicatiile referitoare la remediile homeopate sunt pur informative pentru pacient. Ele nu se pot folosi pentru autoadministrare, deoarece terapia homeopata e una complexa, medicul fiind singurul in masura sa prescrie tratamentul corespunzator unei afectiuni.

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto,
Cabinetul DENISA MEDICA, Arad
www.homeopatiearad.go.ro

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.