Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Tuberculoza: o putem confunda cu o simplă răceală?

25 octombrie 2023
Share
Tuberculoza: o putem confunda cu o simplă răceală?

Tuberculoza este o boală contagioasă care, de multe ori, este confundată cu o simplă răceală, din cauza simptomelor care inițial sunt asemănătoare. Anual, aproximativ 13.000 de români sunt diagnosticați cu tuberculoză, boala afectând, în general, persoanele cu sistem imunitar slăbit sau care suferă de diabet.

Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), România are cel mai mare număr de pacienți cu tuberculoză raportat anual, dintre toate țările europene.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Tuberculoza – simptome și mod de transmitere

Tuberculoza se manifestă în prima fază prin tuse și expectorație persistentă, scădere în greutate și lipsa poftei de mâncare. Uneori, este însoțită și de febră, transpirație abundentă și stare de oboseală. Febra, în cazul tuberculozei, nu este foarte mare, mențînându-se de obicei sub 38 de grade Celsius. Tocmai de aceea, multe persoane nu o iau în seamă la început, gândindu-se că este vorba despre o răceală trecătoare. După ce boala se agravează, pacientul poate observa chiar apariția sângelui în spută (tusea cu sânge).

O mare problemă în cazul tuberculozei este și gradul mare de contagiozitate. Bacilul este transmis pe calea aerului prin tuse, strănut și chiar prin vorbit, sau prin alte secreții care conțin bacili.

Cum se stabilește diagnosticul corect?

Este necesar să ne adresăm medicului imediat ce observăm aceste simptome, pentru a depista din timp boala sau, dimpotrivă, pentru a elimina orice urmă de suspiciune. Diagnosticul tuberculozei se stabilește prin teste specifice de laborator, cu ajutorul unei probe recoltate din expectoratie. În prezent, diagnosticul poate fi stabilit în câteva zile, față de câteva luni cât dura până nu demult.

Cu cât depistăm mai repede boala, cu atât vindecarea va fi mai rapidă. În plus, îi protejăm pe cei apropiați de infectare. Pe lângă tuberculoza pulmonară, există și tuberculoza renală, ce apare în general ca o reactivare a bacilului, fiind localizată la nivelul rinichilor. Inițial, aceasta nu prezintă simptome, iar diagnosticul poate fi confirmat doar prin analize amănunțite de urină pentru evidențierea bacilului Koch.

Tratament și recomandări

Tratamentul depinde de tipul de tuberculoză pe care îl are pacientul. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicație. Aceasta se vindecă în aproximativ 6 luni, dacă pacientul urmează tratamentul recomandat de medic. Al doilea tip este tuberculoza multidrog rezistentă, aceasta fiind o versiune mai severă a bolii. Tratamentul pentru tuberculoza multidrog poate dura chiar și 2 ani. Trebuie reținut că tratamentul tuberculozei implică și izolarea pacientului, ceea ce poate afecta pentru scurt timp viața socială, profesională și personală a acestuia. Este important însă ca tratamentul să fie dus la bun sfârșit, pentru ca tuberculoză să se vindece, iar pacientul să fie însoțit de sprijin social și psihologic.

Tuberculoza netratată poate deveni mortală. În România, peste 1.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestei afecțiuni.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.