Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tubaj digestiv

22 martie 2023
Share

Tubaj digestiv – Introducere a unei sonde in tubul digestiv inalt (stomac, duoden) pentru a evacua secretiile gastrice sau pentru a le preleva in scopul analizarii lor din punct de vedere biologic si bacteriologic.

Tubaj digestiv – Indicatii

Tubajul gastric, folosit si in cazul spalaturii stomacale, permite explorarea functiei secretorii a acestui organ. In caz de ulcer rezistent la tratamentul medical sau chirurgical, tubajul duodenal permite studiul calitativ al sucului gastric (acid clorhidric) si verificarea existentei unei secretii acide anormale. Tubajul gastric constituie un examen esential in caz de suspiciune de sindrom al lui Zollinger-Ellison (tumora secretanta). El mai permite si cautarea bacilului Koch (B.K.) care provine dintr-o secretie traheobronsica inghitita de bolnav, tubajul ajutand astfel la stabilirea diagnostiului unei tuberculoze pulmonare.

Tubaj digestiv – Pregatire si desfasurare

Examenul, neplacut dar nedureros, se efectueaza fara anestezie deoarece cooperarea pacientului este importanta. Acesta, care trebuie sa nu fi mancat nimic in ultimele 12 ore, sta in pozitie culcata sau sezanda.

Sonda este introdusa prin nas sau prin gura, la nevoie dupa stimularea secretiei acide a stomacului prin injectarea unei substante (insulina, histamina, pentagastrina). Tubajul poate fi repetat timp de 3 zile consecutive. Orice tratament antisecretor sau antiacid trebuie sa fie oprit de cel putin 24 ore. De asemenea, pacientul trebuie sa se abtina sa fumeze timp de 24 ore inaintea examenului.

Nota pentru articolul «Tubaj digestiv»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate