Revista care te menține sănătos

Wellness club

Trucuri pentru a preveni somnolenta din timpul zilei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
15 noiembrie 2018
Share

Aproape orice persoana trece prin anumite momente, cand se simte obosit in timpul zilei. Insa, in cazul anumitor persoane, somnolenta excesiva poate interfera cu activitatile zilnice, locul de munca si ingrijirea copiilor. Aceasta situatie este cunoscuta ca hipersomnie, somnolenta recurenta ce indeamna la un „pui de somn”, chiar si la locul de munca.

Chiar daca este vorba doar despre o singura noapte pierduta sau de un somn intrerupt, este suficient pentru a va influenta dispozitia si pentru a determina aparitia somnolentei pe timp de zi. Obiceiurile nesanatoase sunt, de cele mai multe ori, cauza somnolentei de acest tip. Iata ce puteti face pentru a preveni somnolenta din timpul zilei.

Asigurati-va ca va odihniti suficient noaptea

Acest lucru poate suna banal, insa cele mai multe persoane prefera sa „rupa” o ora-doua din somnul de noapte in favoarea altor activitati. Cei mai multi adulti necesita intre 7 si 9 ore de somn in timpul noptii.

Indepartati din pat lucrurile care va distrag

Daca obisnuiti sa cititi, sa va uitati la televizor sau sa folositi telefonul sau laptopul in pat, este indicat sa renuntati la aceste obiceiuri. In plus, lasati certurile si discutiile aprinse pentru o alta incapere, pentru a evita insomnia.

Hipersomnia: cauze si tratament

Stabiliti o ora de trezire constanta

Persoanele care sufera de somnolenta in timpul zilei sunt sfatuite sa mearga la culcare si sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekend. Daca acest program nu este urmat, riscati sa agravati insomnia si sa aveti mai multe tipuri de tulburari de somn.

Mergeti la culcare mai devreme, gradual

Alta metoda de a preveni somnolenta din timpul zilei este de a adopta un program de somn, gradual. Mergeti la culcare cu 15 minute mai devreme decat in mod normal, timp de 4 nopti la rand. Este mai bine sa va ajustati ora de somn treptat decat sa faceti acest lucru din prima.

Stabiliti mese consistente si sanatoase

Mesele regulate ajuta la reglarea ritmului de somn. Un mic dejun sanatos si un pranz luat la timpul potrivit previn aparitia deficitelor de energie din timpul zilei, ce pot agrava insomnia noaptea. In plus, nu mancati cu 3 ore inainte de culcare, pentru a permite digestia completa a alimentelor.

Faceti exercitii fizice

Exercitiile fizice regulate (30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana) ofera multiple beneficii pentru somn. In special exercitiile fizice de tip cardio va ajuta sa adormiti mai usor si sa mentineti somnul mai profund.

Mergeti la culcare doar atunci cand va este somn

Daca mergeti la culcare atunci cand sunteti doar obosit, exista riscul de a nu fi capabil sa adormiti. Este necesar sa faceti diferenta dintre a fi obosit si a va fi somn. Mergeti la culcare atunci cand simtiti cu adevarat ca va este somn.

Renuntati la „puiul de somn” tarziu

„Puiul de somn” la o ora tarzie dupa-amiaza poate agrava somnolenta din timpul zilei, deoarece poate interfera cu somnul de noapte.

Alcatuiti un ritual de somn

Relaxarea inainte de culcare, indepartarea lucrurilor stresante sau suparatoare va ajuta sa adormiti mai usor. Meditatia, baia fierbinte, muzica linistitoare sau cititul unei carti sunt doar unele dintre metodele prin care va puteti relaxa.

Evitati consumul de alcool inainte de culcaretrucuri somnolenta la alcool shutterstock 185903159 result

Multe persoane considera ca alcoolul ajuta instalarea somnului, insa acesta este un excitant al sistemului nervos ce nu face decat sa intrerupa somnul. Din acest motiv, consumul de alcool cu 2-3 ore inainte de culcare nu este indicat daca vreti sa va odihniti corespunzator.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.